Δραστηριότητες – Εκδηλώσεις Νηπιαγωγείου

«Γνωρίζοντας την Παράδοση του Τόπου μας» - Πολιτιστικό Φεστιβάλ

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε το Πολιτιστικό Φεστιβάλ με θέμα «Γνωρίζοντας την Παράδοση του Τόπου μας», το οποίο πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 24 Μαΐου 2017 στο Νηπιαγωγείο μας.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης λειτουργούσαν 6 σταθμοί, μέσα από τους οποίους τα παιδιά παρουσίασαν ό,τι έμαθαν κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς για την κυπριακή παράδοση. Οι σταθμοί που λειτούργησαν ήταν: Αγγειοπλαστική, Υφαντική, Ψηφιδωτό, Ζυμωτήρι, Καφενείο και Αγορά.

Όσοι παρευρέθηκαν σε αυτή την όμορφη εκδήλωση του νηπιαγωγείου, αντίκρισαν τις δημιουργίες και κατασκευές των παιδιών, ενώ απόλαυσαν και ένα σύντομο καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Επίσης πωλούνταν διάφορες κατασκευές των παιδιών, καθώς και γλυκά.

Γαλλική Φρουτοσαλάτα στην Προδημοτική με τη συμμετοχή των παιδιών της Ε’ τάξης

 

 

 

Την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου τα παιδιά της Ε’ τάξης με την καθηγήτρια τους των Γαλλικών Έλενα Χαραλάμπους, δίδαξαν λέξεις στα γαλλικά στα παιδιά της Προδημοτικής, ετοιμάζοντας μαζί τους μια γαλλική φρουτοσαλάτα! Οι μικροί δάσκαλοι της Ε’ δημοτικού κέρδισαν το ενδιαφέρον των παιδιών της Προδημοτικής και κράτησαν αμείωτο τον ενθουσιασμό τους. Ένας διαφορετικός τρόπος διδασκαλίας που εμπλέκει γαλλικά και μαγειρική. Ευχαριστούμε την κα Έλενα Χαραλάμπους και όλα τα παιδιά για την άψογη συνεργασία και όλα αυτά που μας έμαθαν!

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΤΟ «ΚΡΥΦΟ ΣΧΟΛΕΙΟ»

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Το παιχνίδι θεωρείται πολύ σημαντικό στη μάθηση, γι αυτό  περιλαμβάνεται καθημερινά στις δραστηριότητες των παιδιών. Με το παιχνίδι μαθαίνουν ευχάριστα, μαθαίνουν να συνεργάζονται και να εφαρμόζουν οδηγίες και κανόνες.

 

ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

2Η θεατρική αγωγή και η μάθηση μέσα από το θεατρικό παιχνίδι και  το κουκλοθέατρο έχουν μεγάλη σημασία στην προσχολική εκπαίδευση. Πολύ συχνά τα παιδιά του Νηπιαγωγείου μας έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν  θεατρικές παραστάσεις στην αίθουσα εκδηλώσεων του «ΚΡΥΦΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ». Φέτος τα παιδιά του Νηπιαγωγείου παρακολούθησαν τις θεατρικές παραστάσεις: Το Δώρο της Παπλωματούς και Το Βασιλόπουλο με τα γαϊδουρένια αυτιά.

ΤΡΥΓΟΣ

3Το νηπιαγωγείο μας από τα τέλη του Σεπτεμβρίου μέχρι και τα μέσα του Οκτωβρίου καταπιάστηκε με το θέμα «Τρύγος».Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να εμπλακούν σε δραστηριότητες που αφορούν το αμπέλι, την προσφορά του, τα παράγωγα του, την επεξεργασία των παραγώγων του και την αξιοποίηση τους.  Το θέμα αναπτύχθηκε μέσω της μεθόδου Σχεδίου Εργασίας (project) και κατέληξε στην οργάνωση μιας μεγάλης γιορτής που ονομάστηκε «Με μια ρώγα από σταφύλι».Η γιορτή πραγματοποιήθηκε στις 16 Οκτωβρίου 2015. Τα παιδιά φόρεσαν τις παραδοσιακές κυπριακές στολές τους και ανέλαβαν με τη σειρά τη λειτουργία των σταθμών που λειτουργούσαν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης. Οι 7 σταθμοί που λειτούργησαν, είχαν στόχο να αναβιώσουν παλιές τεχνικές επεξεργασίας του σταφυλιού και τα παιδιά συμμετέχοντας στον κάθε ένα από τους σταθμούς είχαν την ευκαιρία να βιώσουν κάποιες από τις συνήθειες και τα έθιμα των παππούδων και προπάππων τους. Στη γιορτή λειτουργούσαν οι εξής σταθμοί:Έκθεση παραδοσιακών αντικειμένων, Αμπέλι, Πατητήρι, Ζυμωτήρι, Αγορά, Καφενείο, Δημιουργικές Δραστηριότητες.

ΕΛΙΑ

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Τα παιδιά έμαθαν για το δέντρο της ελιάς, για το τι συμβολίζει και πώς χρησιμοποιείται στην εκκλησία μας, για τα καλά που μας προσφέρει, το μάζεμα των ελιών, πώς ετοιμάζουμε ελιές μαύρες και πράσινες, πώς βγαίνει το λάδι και πολλά άλλα. Στα πλαίσια της ενότητας αυτής επισκέφτηκαν ελαιώνα και ελαιοτριβείο.

ΕΚΔΡΟΜΕΣ-ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Οινομουσείο

5Στα πλαίσια της θεματικής ενότητας του «Τρύγου», το νηπιαγωγείο επισκέφτηκε το Κυπριακό Οινομουσείο στην Ερήμη. Εκεί τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να ακούσουν για τα κρασοχώρια της Κύπρου και να δουν σκεύη που σχετίζονται με την παραγωγή κρασιού. Επίσης, παρακολούθησαν μια ταινία μικρού μήκους, συμμετείχαν σε μια μικρή αναπαράσταση της διαδικασίας παραγωγής κρασιού και γεύτηκαν κάποια από τα παράγωγα του σταφυλιού όπως είναι οι σταφίδες.

Μουσείο του Νερού

6Στα πλαίσια της θεματικής ενότητας για το «Νερό» τα παιδιά επισκέφτηκαν το Μουσείο του Νερού, όπου εκεί είχαν την ευκαιρία να μάθουν για παλαιές και σύγχρονες μεθόδους ύδρευσης και άρδευσης της πόλης μας. Η ξενάγηση περιλάμβανε επίσης, ταινία μικρού μήκους, όπου η Σούλα η σταγονούλα εξηγούσε στα παιδιά τον Κύκλο του Νερού και έδινε συμβουλές για εξοικονόμηση του νερού. Στα παιδιά έκανε ιδιαίτερη εντύπωση η μικρή αναπαράσταση του Κύκλου του Νερού που υπήρχε στο Μουσείο, όπου τα τζάμια βρέχονταν από τεχνητή βροχή, η βροχή έρεε σαν μικρό ποταμάκι και κατέληγε σε μια πισίνα.

Μουσείο Χαρουπιού

Σε εκδρομή του Νηπιαγωγείου που πραγματοποιήθηκε στην Ανώγυρα, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν το Μουσείο του Χαρουπιού, όπου άκουσαν παλιές ιστορίες για τα χαρούπια και την παραγωγή τους.

Ολέαστρο

Στα πλαίσια της θεματικής ενότητας «Ελιά» τα παιδιά επισκέφτηκαν το «Ολέαστρο» στην Ανώγυρα, όπου παρακολούθησαν τη διαδικασία παραγωγής ελαιόλαδου. Επίσης, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και μια εκπαιδευτική ταινία σχετική με την ελιά, ενώ παράλληλα στο προαύλιο χώρο είδαν ελαιώνα. Στη συνέχεια, επισκέφτηκαν τον παιχνιδότοπο του ελαιοτριβείου, όπου έπαιξαν και ψυχαγωγήθηκαν μέσα σε μεγάλο κέφι και χαρά.

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

Το νηπιαγωγείο μας πραγματοποιεί τη Χριστουγεννιάτικη Γιορτή  του σε δύο μέρες. Την φετινή σχολική χρονιά, τη μια μέρα της γιορτής έλαβαν μέρος τα παιδιά των Νηπίων και της Προ-Προδημοτικής παρουσιάζοντας την αναπαράσταση της Γέννησης του Χριστού, χαρίζοντας σε όλους μας τα μηνύματα της Λύτρωσης και της Ειρήνης που μας δώρισε ο Ουράνιος Επισκέπτης με την Αγάπη του. Τη δεύτερη μέρα τα παιδιά της Προδημοτικής μας, μέσα από μια γιορταστική περιδιάβαση, μας έκαναν όλους δέκτες πολλαπλών συναισθημάτων με επίκεντρο την έμπρακτη φιλανθρωπία και την άδολη κι αληθινή αγάπη.

ΓΙΟΡΤΗ ΤΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

Τα παιδιά του νηπιαγωγείου μαζί με τις δασκάλες τους τίμησαν ενδοτμηματικά τη Γιορτή των Γραμμάτων. Μίλησαν για το έργο των Τριών Ιεραρχών και είχαν την ευκαιρία να φτιάξουν ένα μικρό βιβλιαράκι με φύλλα εργασίας που έλυσαν, σχετικά με τη Γιορτή αυτή.

ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ

8Η Τσικνοπέμπτη είναι η μέρα που τα παραδοσιακά παιχνίδια έχουν την τιμητική τους. Τα παιδάκια μας συμμετείχαν σε διαγωνισμούς αυγοδρομίας και σακουλοδρομίας και ευχαριστήθηκαν ωραίες στιγμές με τους φίλους τους. Η μέρα περιλάμβανε και πιο …σύγχρονα παιχνίδια αφού τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να χαρούν ένα τεράστιο φουσκωτό στην αυλή του νηπιαγωγείου. Η μέρα περιλάμβανε και μικρές εκπληξούλες με νόστιμα γλυκά, κοτομπουκιές και πατάτες.

ΕΘΝΙΚΟΙ ΕΟΡΤΑΣΜΟΙ 28Η Οκτωβρίου 1940

Με τραγουδάκια, σκετσάκια και απαγγελίες τα παιδιά του Νηπιαγωγείου μας τίμησαν την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 και το ηρωικό ΟΧΙ των Ελλήνων προς τους Ιταλούς και τους Γερμανούς, που ήθελαν να κατακτήσουν την Ελλάδα.

ΕΘΝΙΚΟΙ ΕΟΡΤΑΣΜΟΙ 25η Μαρτίου 1821

Στο χώρο του σχολείου μας πραγματοποιήθηκε ενδοσχολικός εορτασμός για την επέτειο της 25ης Μαρτίου. Τα παιδιά του νηπιαγωγείου τραγούδησαν τις «Καπετάνισσες γυναίκες», «Tο φλάμπουρο», έψαλλαν το Απολυτίκιο του Ευαγγελισμού, χόρεψαν Τσάμικο και απήγγειλαν ποιήματα.

9  10

1Η Απριλίου 1955

11Τα παιδιά του νηπιαγωγείου τίμησε ενδοσχολικά την επέτειο της 1ης Απριλίου 1955. Τα παιδιά τραγούδησαν το “Ήταν 1η Απριλίου”, το “Θα πάρω μιαν ανηφοριά” και “Εις του Μαχαιρά τα όρη”. Επίσης, απήγγειλαν ποιήματα για την Κύπρο και τους ήρωες της. Ακολούθησε παρέλαση στο προαύλιο της εκκλησίας του Αγίου Φανουρίου με συνοδεία τυμπάνου.

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ

Κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς φιλοξενήσαμε στο χώρο του νηπιαγωγείου επισκέπτες διαφόρων ειδικοτήτων. Συγκεκριμένα, επισκέφτηκαν το σχολείο μας τα πιο κάτω:

  • Πλανητάριο
  • Αστυνομικός της Γειτονιάς-Κυκλοφοριακή Αγωγή
  • Μουσικοκινητικό Εργαστήρι με τον κο Μανώλη Φιλιππάκη
  • Μοτοσυκλετιστές του «Κάνε μια ευχή»