Εκδηλώσεις – Εκδρομές

Πέμπτη 23 Μαίου 2024: Επίσκεψη κυρίου Αντρέα Καουρή – Δημάρχου Λύσης- στο Σσχολείο μας.

Ο κύριος Αντρέας Καουρής, Δήμαρχος της Λύσης, επισκέφτηκε σήμερα Πέμπτη 23 Μαίου του Σχολείο μας, μετά από πρόσκλησή μας και μας μίλησε για την Λύση, την προσφυγιά και για τον Γρηγόρη Αυξεντίου.

Πέμπτη, 16 Μαΐου 2024: εκπαιδευτική εκδρομή στη Χοιροκοιτία.

Την Πέμπτη 16 Μαΐου 2024 τα παιδιά των τάξεων Γ και Δ΄ επιστέφτηκαν τον αρχαιολογικό χώρο της Χοιροκοιτίας. Είδαν πώς οι άνθρωποι της Λίθινης Εποχής έκτιζαν τα σπίτια τους και έμαθαν για τις ασχολίες των. Ακολούθως επισκέφτηκαν το χωριό Τόχνη και τον Ιερό Ναό Κωνσταντίνου και Ελένης, όπου ο ιερέας τους μίλησε για τον Άγιο Κωνσταντίνο και την Αγία Ελένη.

Πέμπτη 16 Μαρτίου 2023: 23η Διαδρομή Αγάπης για ενισχυση του Συνδέσμου « Ένα Όνειρο μια Ευχή»

Στα πλαίσια των φιλανθρωπικών δραστηριοτήτων του Σχολείου μας, συνεχίστηκε η στήριξη του έργου του Συνδέσμου« Ένα Όνειρο μια Ευχή».  Την Πέμπτη 16 Μαρτίου 2023 τα παιδιά και το προσωπικό του Κρυφού Σχολειού υποδέχτηκαν τους μοτοσικλετιστές, τον πρόεδρο και μέλη του Συνδέσμου που συμμετείχαν στην 23η Διαδρομή Αγάπης και τους πρόσφεραν τα έσοδα από τον έρανο για ενίσχυση του Συνδέσμου. Για άλλη μια χρονιά παιδιά και προσωπικό του Κρυφού Σχολειού απέδειξαν τα φιλανθρωπικά τους αισθήματα και ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο ποσό εισφοράς παρόλο που προηγήθηκαν έρανοι για στήριξη των γευμάτων αγάπης της Μητρόπολής μας και των σεισμόπληκτων της Συρίας. Η τελετή παράδοσης των εισπράξεων  εμπλουτίστηκε με τραγούδια από τη χορωδία και ορχήστρα του Σχολείου και χαιρετισμούς από τον Διευθυντή του Σχολείου κύριο Γιώργο Γεωργίου και τον  Πρόεδρο του Συνδέσμου « Ένα Όνειρο μια Ευχή» κύριο Γιώργο Πενηνταέξ.

Πέμπτη 2 Μαρτίου 2023: Επίσκεψη στον Μητροπολίτη Λεμεσού και παράδοση χρημάτων, τροφίμων και ειδών ένδυσης για τις ανάγκες των σεισμόπληκτων της Συρίας

Ο φοβερός σεισμός που έπληξε επαρχίες της Συρίας και της Τουρκίας με πολλά Θύματά, τραυματίες και άστεγους δεν μας άφησε ασυγκίνητους. Παιδιά και προσωπικό του Κρυφού Σχολειού έδειξαν για άλλη μια φορά  το ανθρώπινο τους πρόσωπο και τα φιλάνθρωπα αισθήματά τους, συμμετέχοντας ενεργά στον έρανος της Μητρόπολης Λεμεσού για στήριξη των σεισμόπληκτων της Συρίας μέσω του Οικουμενικού Πατριαρχείου Αντιοχείας. Εκτός από το σεβαστό χρηματικό ποσό που προσφέρθηκε στον Μητροπολίτη μας, μαζεύτηκαν τρόφιμα και ρουχισμός, τοποθετήθηκαν σε χαρτοκιβώτια και στάλθηκαν στην Μητρόπολη μας για να προωθηθούν σε όσους έχουν ανάγκη.

Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2023: Εορτή Αγίου Αθανασίου

Παιδιά και προσωπικό του ΚΡΥΦΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ μαζί με τον Ιδρυτή και καθοδηγητή του Σχολείου Αρχιμανδρίτη Επιφάνιο, επισκέφτηκαν τον άγοντα τα ονομαστήριά του Πανιερώτατο Μητροπολίτη Λεμεσού κ.κ. Αθανάσιο, του ευχήθηκαν Χρόνια Πολλά, Χρόνια Μετανοίας, πήραν την ευλογία του και του πρόσφεραν την ταπεινή συνεισφορά του Σχολείου μας για τα γεύματα Απόρων.

22 Δεκεμβρίου 2022 : Χριστουγεννιάτικες γιορτές - Παττίχειο Θέατρο Λεμεσού

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι Χριστουγεννιάτικες γιορτές του Σχολείου μας, στο Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο Λεμεσού, την Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2022. Στην παρουσία γονέων, συγγενών και εκλεκτών προσκεκλημένων τα παιδιά του Κύκλου Α  παρουσίασαν το θεατρικό “Ο Εγωιστής Γίγαντας” του Όσκαρ Γουάϊλτ. Το πρόγραμμα ξεκίνησε με τον χαιρετισμό του Διευθυντή και ακολούθως η χορωδία έψαλλε  το Απολυτίκιο της Γέννησης και Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα. Ακολούθως παιδιά των τάξεων Α΄και Β΄  καταχειροκροτούμενα, αναπαράστησαν την εικόνα της Γεννήσεως στην ταπεινή σπηλιά της Βηθλεέμ. Την εκδήλωση έκλεισε ο Πνευματικός καθοδηγητής του Σχολείου Αρχιμανδρίτης Επιφάνιος.


Τα παιδιά του Κύκλου Β παρουσίασαν τη θεατρική παράσταση “Το ρόδο των Χριστουγέννων” βασισμένη στο χριστουγεννιάτικο μυθιστόρημα της Σέλμα Λάγκερλεφ. Το πρόγραμμα ξεκίνησε με χαιρετισμό από τον Διευθυντή του Σχολείου και συνεχίστηκε με τη χορωδία και ορχήστρα που έψαλλε το απολυτίκιο της Γέννησης και παραδοσιακά κάλαντα της Κύπρου και της  Ελλάδας. Το πρόγραμμα συμπλήρωσαν παιδιά με το ποίημα του Γ. Βερίτη “Ζητώντας το Φως” και έκλεισε με τον χαιρετισμό και τις ευχές του Αρχιμανδρίτη Επιφάνιου.

09 – 24 Νοεμβρίου 2022 : Δειγματικά μαθήματα για Γονείς σε όλα τα τμήματα

Μετά την χαλάρωση των μέτρων κατά της πανδημίας και στα πλαίσια της στενής συνεργασίας Σχολείου – Οικογένειας δόθηκε στους γονείς των παιδιών ‘όλων των τμημάτων   η ευκαιρία να παρακολουθήσουν μάθημα Ελληνικών στην τάξη των παιδιών τους. Το μάθημα αυτό είχε ως σκοπό να παρουσιάσει τον τρόπο εργασίας στην τάξη, τις προσεγγίσεις που εφαρμόζονται και το βαθμό επίτευξης των στόχων που τέθηκαν στην αρχή της σχολικής χρονιάς. Επίσης, έγιναν πρακτικές εισηγήσεις για την εφαρμογή της μάθησης στην καθημερινή ζωή των παιδιών, μέσα από ποικίλες δραστηριότητες που να είναι ευχάριστες και χρήσιμες για τα ίδια.

Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2022: Πρώτη Εκδρομή σχολικής χρονιάς 2022 -2023

Πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία, την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου, οι εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές εκδρομές των παιδιών του Κύκλου Α και του Κύκλου Β του Σχολείου μας.

Τα παιδιά του Κύκλου Α΄ μαζί με τις δασκάλες και τους δασκάλους των επισκέφτηκαν την Τόχνη όπου ο πάτερ Μάριος τους μίλησε για τον ιερό ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης και για την εύρεση του Τιμίου Σταυρού από την Αγία Ελένη. Στη συνέχεια επισκέφτηκαν τον αρχαιολογικό χώρο της Χοιροκοιτίας, ανηφόρισαν στην πλαγιά του λόφου και είδαν τα σπίτια της εποχής. Η εκδρομή τελείωσε στο κτήμα Γεωργιάδη όπου τα παιδιά είδαν τα γαϊδουράκια και τα άλλα ζώα, τα μουσεία , τις ελιές και το παλιό ελαιοτριβείο και στη συνέχεια γευμάτισαν στους όμορφους χώρους του κτήματος. Τέλος έπαιξαν διάφορα παιχνίδια και απόλαυσαν τον ηλιόλουστο καιρό, κάτω από τα δέντρα, παρέα με τα ζώα του κτήματος.

Τα παιδιά του Κύκλου Β επισκέφτηκαν το γραφικό χωριό των κρασοχωρίων, το Όμοδος.  Επισκέφτηκαν το Μοναστήρι του Τιμίου Σταυρού, το μουσείο Αγώνος ΕΟΚΑ 1955 – 1959 και το Μουσείο Δαντέλας όπου παρουσιάζονται δείγματα της παραδοσιακής λαϊκής τέχνης της δαντέλας.  Παιδιά και εκπαιδευτικοί περπάτησαν  στα  στενά  δρομάκια του χωριού και γευμάτισαν σε γνωστό εστιατόριο του χωριού. Στο δρόμο προς την επιστροφή σταμάτησαν για ξεκούραση και παιχνίδι στο κοινοτικό γήπεδο Κυβίδων.

Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2022: Αγιασμός

Την ευλογία  της εκκλησίας για μια μεστή πνευματική χρονιά, πήραν παιδιά και εκπαιδευτικοί του Σχολείου, την Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2022, με τον καθιερωμένο αγιασμό που πραγματοποιήθηκε στην αυλή της εκκλησίας του Αγίου Φανουρίου. Τα παιδιά παρακολούθησαν με προσοχή την τελετή του αγιασμού και στη συνέχεια υποδέχτηκαν με σεβασμό τον ιερέα του ναού στις αίθουσες διδασκαλίας.

Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2022: Συνάντηση γνωριμίας με Γονείς

Την Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2022 και ώρα 7:00 μ.μ., μέσα σε κλίμα αλληλοκατανόησης και συνεργασίας πραγματοποιήθηκε η συνάντηση γνωριμίας της διεύθυνσης και του προσωπικού του “ΚΡΥΦΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ” με τους Γονείς. Ο Πνευματικός καθοδηγητής Αρχιμανδρίτης Επιφάνιος καλωσόρισε διαδικτυακά όλους  τους παρευρισκόμενους και τόνισε την ανάγκη άψογης συνεργασίας όλων, για το καλό των παιδιών και ευχήθηκε μια ευλογημένη και παραγωγική σχολική χρονιά. Ακολούθησε χαιρετισμός από την πρόεδρο του Ο.Π.Κ.Λ. κυρία Έλλη Φωτίου Παπαχαραλάμπους, και παρουσίαση των κανονισμών λειτουργίας του Σχολείου. Στη συνέχεια ο Διευθυντής του Σχολείου Γιώργος Γεωργίου παρουσίασε το διδακτικό προσωπικό, τους στόχους και εμφάσεις, τις καινοτομίες και άλλες δραστηριότητες του Σχολείου για τη νέα σχολική χρονιά 2022 – 2023.

1η - 8 Σεπτεμβρίου 2022: Εβδομάδα επιμόρφωσης και ετοιμασίας του Σχολείου

Η νέα σχολική χρονιά 2022 -2023 ξεκίνησε για τους εκπαιδευτικούς του Σχολείου μας την Πέμπτη 1/9/22 με τις απαραίτητες οδηγίες, επιμορφώσεις και τις αναγκαίες προετοιμασίες ώστε όλα να είναι έτοιμα για να υποδεχτούμε τα παιδιά στις 9 Σεπτεμβρίου. Πρώτος άνοιξε τον κύκλο των επιμορφώσεων ο πνευματικός μας καθοδηγητής Αρχιμανδρίτης Επιφάνιος, παρουσιάζοντας το πνευματικό του άρθρο «Την διακονίαν σου πληροφόρησον» με ειδικές αναφορές στο λειτούργημα του εκπαιδευτικού στον σύγχρονο κόσμο με τις πολλές προκλήσεις. Παρουσιάσεις έγιναν επίσης από τη Διευθύντρια Δημοτικών Σχολείων δρα Ελένη Κυρατζή με θέμα <Ο αποτελεσματικός εκπαιδευτικός> , από τον προηγούμενο διευθυντή του Σχολείου κύριο Δημήτρη Ιωσηφίδη με θέμα διδασκαλία Μαθηματικών και από την Εκπαιδευτική Σύμβουλο κα Φωτεινή Παπαβασιλείου με θέμα ‘Σχέσεις επικοινωνίας Εκπαιδευτικών – Οικογένειας και Παιδιών. Το πρόγραμμα επιμορφώσεων συμπλήρωνε ο διευθυντής του Σχολείου παρουσιάζοντας βασικές οδηγίες για ομαλή έναρξη της σχολικής χρονιάς, το πρόγραμμα λειτουργίας του Σχολείου, την κατανομή μαθητών στα τμήματα, την ανάληψη τμημάτων από εκπαιδευτικούς, τις ευθύνες και Υπευθυνότητες των εκπαιδευτικών, καθώς και το υγειονομικό πρωτόκολλο λειτουργίας του Σχολείου. Η επιμόρφωση συνεχίζεται κάθε Τετάρτη με θέματα επικαιρότητας, προγραμματισμού μαθημάτων και δραστηριοτήτων και αξιολόγησης του έργου του Σχολείου. Στα πλαίσια αυτά έγινε επιμόρφωσή σε θέματα πρώτων βοηθειών με την εκπαιδευτικό κυρία Φωτούλα Θεοκλή Καττάμη.

Πέμπτη 9 Ιουνίου 2022: Εκδρομή στην Πάφο

Λίγες μέρες πριν το τέλος της σχολικής χρονιάς 2021 – 2022 πραγματοποιήθηκε η τελική εκδρομή του Ολοήμερου Δημοτικού μας, με προορισμό την πόλη και επαρχία της Πάφου. Συγκεκριμένα τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί του Σχολείου επισκέφτηκαν τον αρχαιολογικό χώρο της Κάτω Πάφου, το μοναστήρι του Αγίου Νεοφύτου και τον Ζωολογικό κήπο στην Πέγεια. Παιδιά και εκπαιδευτικοί πέρασαν μια όμορφη μέρα που θα τους μείνει αξέχαστη.

Δευτέρα 30 Μαΐου 2022: Θλιβερή ανάμνηση της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης

Τα παιδιά της Στ΄ τάξης παρουσίασαν το δρώμενο «ΤΟ ΑΓΙΟ ΔΙΣΚΟΠΟΤΗΡΟ» για να μας υπενθυμίσουν την αποφράδα εκείνη ημέρα , στις 29 Μαΐου 1453, όταν η βασιλεύουσα εάλω. Ζωντάνεψαν τον Κωνσταντίνο τον Παλαιολόγο  και την τελευταία λειτουργία στην Αγιά Σοφιά, μαζί με τους θρύλους και τις παραδόσεις που για 569 χρόνια παραμένουν ζωντανές να μας υπενθυμίζουν το χρέος μας.

Τετάρτη 25 Μαίου 2022: Επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο της Χοιροκοιτίας

Την Τετάρτη 25 Μαΐου 2022, στα πλαίσια του μαθήματος της Ιστορίας, τα παιδιά της Γ και της Ε τάξης συνοδευόμενα από τις δασκάλες τους και τον κο Στέφανο Πελεκανή, ιστορικό, πραγματοποίησαν εκπαιδευτική εκδρομή στον νεολιθικό οικισμό της Χοιροκοιτίας, όπου ξεναγήθηκαν. Στη συνέχεια πήγαν στην Καλαβασό, προσκύνησαν στην εκκλησία της Παναγίας και  στη συνέχεια είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά την αγγειοπλαστική και να δημιουργήσουν τις δικές τους όμορφες κατασκευές.

Πέμπτη 31 Μαρτίου 2022: Ενδοσχολικός Εορτασμός 1ης Απριλίου 1955

Την έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ, την 1η Απριλίου 1955, τίμησαν τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί του Σχολείου, με μια λαμπρή εκδήλωση πλούσια σε καλλιτεχνικά δρώμενα, με απαγγελίες, χορούς και τραγούδια Λόγω των μέτρων για αντιμετώπιση της πανδημίας,  δεν προσκλήθηκαν οι γονείς για να καμαρώσουν τα παιδιά τους.

25 Μαρτίου 2022: Συμμετοχή στη δοξολογία για την επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821

Για άλλη μια χρονιά το ΚΡΥΦΟ ΣΧΟΛΕΙΟ συμμετείχε  στη δοξολογία, που ψάλθηκε στον ιερό ναό Αγίας Νάπας στις 25 Μαρτίου, με παιδιά της Στ΄τάξης που κρατούσαν περήφανα τις σημαίες του Σχολείου μας

Πέμπτη 24 Μαρτίου 2022: Ενδοσχολικός Εορτασμός 25ης Μαρτίου 1821

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και ενθουσιασμό μαθητές , μαθήτριες και προσωπικό του Κρυφού Σχολείου τίμησαν την Εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821 και τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Παρά τους περιορισμούς από την πανδημία, η γιορτή που ετοιμάστηκε με τόσο ζήλο ήταν εμπλουτισμένη με θεατρικά, απαγγελίες, χορούς και τραγούδια,  μας μετέφερε στα ηρωικά χρόνια του 1821 και ξαναζωντάνεψε στις καρδιές μας όλα τα ιδανικά που διαποτίζουν την ψυχή του ατρόμητου Έλληνα

20 Μαρτίου 2022: Συμμετοχή στον 14ο Μαραθώνιο Λεμεσού

Στις 20 Μαρτίου 2022 το πρωί, παιδιά του ΚΡΥΦΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ, στα πλαίσια του εθελοντισμού και της συνεργασίας του Σχολείου μας με τις Δημοτικές και Αθλητικές Αρχές Λεμεσού, στήριξαν τον 14ο Μαραθώνιο Λεμεσού με ομάδες εθελοντών

 

Ο ΟΠΑΠ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΛΕΜΕΣΟΥ ΓΣΟ είναι το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός της Κύπρου και σε αυτόν συμμετέχουν χιλιάδες δρομείς από την Κύπρο και το εξωτερικό.

 

Οι ομάδες των παιδιών εθελοντών με ομαδάρχες εκπαιδευτικούς και γονείς στήριξαν  τη διοργάνωση ως ομάδες ενθάρρυνσης με χειροκροτήματα, τύμπανα, σφυρίχτρες και μουσική έξω από το Showroom της Unicars στην οδό Φραγκλίνου Ρούσβελτ, το πρωινό της Κυριακής 20 Μαρτίου στις 7:00 π.μ.

 

Τα παιδιά παρακολούθησαν τους μαραθωνοδρόμους να τρέχουν, τους χειροκρότησαν και τους  ενθάρρυναν  να ολοκληρώσουν την προσπάθειά τους. Ήταν γι αυτά μια εμπειρία μοναδική που θα τους μείνει αξέχαστη.

Πέμπτη 17 Μαρτίου 2022 – Ένα όνειρο μια ευχή

Τα παιδιά του  Δημοτικού και του Νηπιαγωγείου του «ΚΡΥΦΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ»  για άλλη μια χρονιά αγκάλιασαν με αγάπη και στοργή την ανθρωπιστική εκδήλωση του Παγκύπριου Συνδέσμου για παιδιά με καρκίνο και συναφείς παθήσεις «Ένα Όνειρο Μια Ευχή» . Τα παιδιά, μικρά και μεγάλα,  γεύτηκαν τη χαρά της προσφοράς, υποδέχτηκαν με τραγούδια τους  μοτοσικλετιστές που συμμετείχαν στην πορεία αγάπης  και πρόσφεραν στην εκπρόσωπο του Συνδέσμου ένα σεβαστό ποσό για τις ανάγκες των παιδιών με καρκίνο και άλλες συναφείς παθήσεις..

Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2021 – Επίσκεψη στα Φυλακισμένα Μνήματα και στην πράσινη γραμμή στη Λευκωσία.

Στα πλαίσια των δράσεων για καταδίκη του ψευδοκράτους στην κατεχόμενη Κύπρο μας τα παιδιά των τάξεων Ε’ και Στ’ επισκέφτηκαν τον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, τα Φυλακισμένα Μνήματα και την πράσινη γραμμή.

Στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας είδαν το στρατιωτικό νεκροταφείο Ελλαδιτών και Ελληνοκυπρίων πεσόντων της Κύπρου κατά την τουρκική εισβολή του 1974.

Στα Φυλακισμένα Μνήματα είδαν τους τάφους ηρώων του απελευθερωτικού αγώνα, τις φυλακές, την αίθουσα της αγχόνης και ενημερώθηκαν για τις τελευταίες ώρες των ηρώων. Κατέθεσαν δάφνινο στεφάνι, έψαλλαν το τραγούδι «Των αθανάτων το κρασί»  και έκλεισαν την επίσκεψη με τον εθνικό ύμνο.

Ακολούθως πέρασαν από την πράσινη γραμμή και είδαν το οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου. Έτσι αντιλήφθηκαν τη σημασία της κατοχής και της μοιρασμένης πρωτεύουσας. Ένιωσαν την καταπάτηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και τη βαρβαρότητα των κατακτητών διατρανώνοντας την πίστη για αγώνα μέχρι τη δικαίωση της Κύπρου.

13 Σεπτεμβρίου 2021: Αγιασμός

Την ευλογία του Πνευματικού μας Καθοδηγητή Αρχιμανδρίτη Επιφάνιου, για μια μεστή πνευματική χρονιά, πήραν παιδιά και εκπαιδευτικοί του Σχολείου, την Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2021, με τον καθιερωμένο αγιασμό που προγματοποιήθηκε στην αυλή της εκκλησίας του Αγίου Φανουρίου.

1η Σεπτεμβρίου 2021:Έναρξη σχολικής χρονάς και επιμόρφωση εκπαιδευτικών

Η νέα σχολική χρονιά 2021 -2022 ξεκίνησε για τους εκπαιδευτικούς του Σχολείου μας την Τετάρτη 1/9/21 με τις απαραίτητες οδηγίες, επιμορφώσεις και τις αναγκαίες προετοιμασίες ώστε όλα να είναι έτοιμα για να υποδεχτούμε τα παιδιά στις 9 Σεπτεμβρίου.Πρώτος άνοιξε τον κύκλο των επιμορφώσεων ο πνευματικός μας καθοδηγητής Αρχιμανδρίτης Επιφάνιος, παρουσιάζοντας το λειτούργημα του εκπαιδευτικού στον σύγχρονο κόσμο με τις πολλές προκλήσεις. Παρουσιάσεις έγιναν επίσης από την Διευθύντρια Δημοτικών <Σχολείων δρ Ελένη Κυρατζή με θέμα <Ο αποτελεσματικός δάσκαλος> καθώς και από τον προηγούμενο διευθυντή του Σχολείου κύριο Δημήτρη Ιωσηφίδη με θέμα την οργάνωση και διοίκηση του Σχολείου.Ο διευθυντής του Σχολείου παρουσίασε βασικές οδηγίες για έναρξη της σχολικής χρονιάς, το πρόγραμμα λειτουργίας του Σχολείου την κατανομή μαθητών στα τμήματα, την ανάληψη τμημάτων από εκπαιδευτικούς, τις ευθύνες και υπευθυνότητες των εκπαιδευτικών καθώς και το υγειονομικό πρωτόκολλο λειτουργίας των Δημοτικών Σχολείων

9 Μαρτίου 2020: Επιμόρφωση με θέμα ``Διαδικτυακά παιχνίδια `` από τον εκπαιδευτή κ.Ανδρέα Ανδρέου του CYPRUS NEUROSCIENCE & TECHNOLOGY INSTITUTE – CNTI

Ο στόχος του εργαστηρίου ήταν, να αναπτυχθεί μία ειλικρινής συζήτηση με τα παιδιά, με σκοπό να διαφανεί ο ρόλος των διαδικτυακών  παιχνιδιών στη ζωή τους, και να οδηγηθούν σε κανόνες που θα πρέπει να διέπουν την ενασχόλησή τους με τα παιχνίδια αυτά. Κανόνες που αφορούν την καταλληλότητα του παιχιδιού για την ηλικία των παιδιών, τον χρόνο που αφιερώνουν στα παιχνίδια, τη διάκριση φυσικού και ψηφιακού κόσμου, την σπατάλη χρημάτων για τα παιχνίδια αυτά καθώς και τις θετικές αλλά και αρνητικές επιπτώσεις από την ενασχόλησή τους με τα διαδικτυακά παιχνίδια.

Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2020: Τσικνοπέμπτη στην ύπαιθρο

Μια αλλιώτικη τσικνοπέμπτη πέρασαν τα παιδιά του Κρυφού Σχολειού, καθώς ο ηλιόλουστος καιρός, που διαδέχτηκε τις έντονες βροχοπτώσεις και το κρύο των προηγούμενων ημερών επέτρεψε την εξόρμηση στην ύπαιθρο και στην καταπράσινη φύση. Συγκεκριμένα επισκέφτηκαν την κοινότητα Αρακαπά, προσκύνησαν την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Ιαματικής, επισκέφτηκαν το Δημοτικό Σχολείο Ιαματικής, περπάτησαν στο μονοπάτι της Φύσης δίπλα στο Σχολείο και έπαιξαν παραδοσιακά παιχνίδια μαζί με τα παιδιά του Σχολείου.

Γευμάτισαν δίπλα στο ποταμάκι κάτω από τα δέντρα και συνέχισαν το παιχνίδι στο πάρκο και το κοινοτικό γήπεδο Αρακαπά, απολαμβάνοντας το παιχνίδι και τη φύση.

Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου :Διάλεξη με θέμα :¨Διαδίκτυο, ένα εργαλείο για όλους¨.

Την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2020 επισκέφτηκαν το Σχολείο μας οι  εκπαιδευτές της CYTA , Μαρία Παπακυριάκου και Νίκος Μελαναρκίτης. Μέσα από μια  διαδραστική διάλεξη  μίλησαν  στους μαθητές του Β΄ κύκλου . Στόχος της διάλεξης ήταν οι μαθητές να αναγνωρίζουν τους διάφορους κινδύνους που ελλοχεύουν με τη χρήση του Διαδικτύου και να τους καθοδηγήσει πώς να κρατήσουν μια υπεύθυνη στάση και να προστατεύσουν τους εαυτούς τους.

Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2020 :Φιλανθρωπικό Δείπνο «Μαγειρεύοντας για τους Μεγάλους, για καλό σκοπό».

Διοργανώθηκε, με μεγάλη επιτυχία, την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2019 στο Saint George Hall, το 9ο Φιλανθρωπικό Δείπνο «Μαγειρεύοντας για τους Μεγάλους για καλό σκοπό», που τελέστηκε υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ελλάδας στην Κύπρο.

Το δείπνο, ήταν αφιερωμένο στην μεγαλόνησο Κρήτη. Έδωσε την ευκαιρία στα παιδιά να μάθουν για τη Γεωγραφία, την Ιστορία, τα Έθιμα , την Ενδυμασία, την Παράδοση, τη Χλωρίδα και Πανίδα  του νησιού. Με τη συνοδεία κρητικής λύρας τραγούδησαν και χόρεψαν για την Κρήτη, είπαν ωραίες μαντινάδες και στη συνέχεια προσέφεραν τα διάφορα εδέσματα στους επίσημους και στους γονείς, ως έμπειροι, ευγενικοί και πρόθυμοι σερβιτόροι. Τα παιδιά κατάφεραν να συγκινήσουν φέρνοντας κοντά τα δύο νησιά με μια καρδιά, την Κύπρο και την Κρήτη, εισπράττοντας το θερμό χειροκρότημα και τα κολακευτικά σχόλια όλων των παρευρισκομένων.

Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2019: «Το Ταξίδι της Κυπρέσσας», Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο Λεμεσού

Στα πλαίσια του εορτασμού των 20χρονων του Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου μας, διοργανώθηκε η θεατρική παράσταση “Το ταξίδι της Κυπρέσσας”, στο Παττίχειο Θέατρο Λεμεσού, την Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2019 και ώρα 7:00 μ.μ. Σε ένα κατάμεστο θέατρο, τα παιδιά του Σχολείου μας παρουσίασαν το θεατρικό «Το ταξίδι της Κυπρέσσας», ένα ταξίδι που συνεπήρε μικρούς, μεγάλους, γονείς και εκπαιδευτικούς και ήταν βασισμένο στο βραβευμένο εικονογραφημένο παραμύθι με το οποίο το Σχολείο μας κέρδισε το Α΄ βραβείο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό «Κύπρος – Ελλάδα – Ομογένεια, Εκπαιδευτικές Γέφυρες».

Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2019: Εορτασμός 28ης Οκτωβρίου 1940

Με κάθε λαμπρότητα τιμήθηκε στις 25 Οκτωβρίου 2019 η εθνική επέτειος της 28ης Οκτωβρίο 1940. Παιδιά και εκπαιδευτικοί γιόρτασαν το ένδοξο και ηρωικό “ΟΧΙ” του ελληνικού λαού με απαγγελίες, λεβέντικους χορούς και πατριωτικά τραγούδια, μας ταξίδεψαν  στα δύσκολα εκείνα χρόνια του 1940 και ζωντάνεψαν τα κατορθώματα του αδούλωτου Ελληνικού λαού που πολέμησε για την ελευθερία και τη δημοκρατία.

Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2019: Αγιασμός

Την ευλογία του Πνευματικού μας Καθοδηγητή Αρχιμανδρίτη Επιφάνιου, για μια μεστή πνευματική χρονιά, πήραν παιδιά και εκπαιδευτικοί του Σχολείου, την Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2019, με τον καθιερωμένο αγιασμό που προγματοποιήθηκε στην αυλή της εκκλησίας του Αγίου Φανουρίου.

Τετάρτη 12 Ιουνίου 2019: Τελική γιορτή και τελετή αποφοίτησης των παιδιών της Στ΄τάξης

Ρίγη συγκίνησης σκόρπισε σε όλους το ταξίδι της Κυπρέσσας. Ένα θεατρικό που βασίστηκε στο εικονογραφημένο παραμύθι για ο οποίο το Κρυφό Σχολειό βραβεύτηκε με το πρώτο βραβείο, στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό «Κύπρος – Ελλάδα – Ομογένεια Εκπαιδευτικές Γέφυρες».

Η τελική γιορτή πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 12 Ιουνίου 2019, στο υπαίθριο θεατράκι του Σχολείου. Ξεκίνησε με την τελετή αποφοίτησης και ακολούθησε το θεατρικό το οποίο εμπλουτίστηκε με ωραία σκηνικά που ετοίμασαν τα παιδιά, με τραγούδια και χορούς.

Μάιος - Ιούνιος 2019: Δειγματικά μαθήματα προς τους Γονείς / Κηδεμόνες των παιδιών

Το «Κρυφό Σχολειό» στα πλαίσια της ουσιαστικής αλλά και εποικοδομητικής επικοινωνίας που διατηρεί με τους γονείς, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος πραγματοποίησε στην αρχή αλλά και στη λήξη της σχολικής χρονιάς δειγματικές διδασκαλίες από τις δασκάλες των τάξεων.

Οι γονείς είχαν την ευκαιρία να πάρουν μέρος στην εκπαιδευτική διαδικασία έτσι όπως πραγματώνεται καθημερινά στην τάξη. Παρακολούθησαν τους μαθητές να διεκπαιρεώνουν τα μαθήματα των Νέων Ελληνικών και Μαθηματικών χρησιμοποιώντας πλείστα εποπτικά μέσα, εκπαιδευτικές τεχνικές και μεθόδους. Είδαν στην πράξη να εφαρμόζονται από τους μαθητές οι έννοιες της αλληλεπίδρασης με τον εκπαιδευτικό και τους συμμαθητές τους, της συνεργασίας, του σεβασμού και της ομαδικής προσπάθειας. Έννοιες που προσπαθούμε καθημερινά να εμφυσήσουμε στους μαθητές του σχολείου μας. Οι γονείς μπόρεσαν με τον τρόπο αυτό να παρατηρήσουν τη συμπεριφορά και τη συμμετοχή του δικού τους παιδιού στο μικρόκοσμο της τάξης και έπειτα να έχουν μια ουσιαστική επικοινωνία με τον εκπαιδευτικό.

Στόχος μας είναι και θα είναι η συνεργασία με τους γονείς για την επίτευξη των καλύτερων δυνατών αποτελεσμάτων τόσο στο μαθησιακό, όσο και στο επικοινωνιακό επίπεδο των μαθητών.

Τρίτη 4 Ιουνίου 2019: Τελική εκδρομή - Επίσκεψη στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου

Την Τρίτη 4 Ιουνίου 2019 πραγματοποιήθηκε η τελική εκδρομή του Κρυφού Σχολειού, με επίσκεψη στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου. Το αρχικό πρόγραμμα περιελάμβανε επίσκεψη στο μοναστήρι του Αγίου Κενδέα κοντά στο Αυγόρου, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αμμοχώστου στη Δερύνεια, στο μοναστήρι Αγίας Νάπας με σταθμό για φαγητό και στον αχυρώνα Λιοπετρίου για κατάθεση στεφάνου.

Στο δρόμο για το μοναστήρι του Αγίου Κενδέα, περνώντας έξω από την κατεχόμενη Άχνα, πρόβαλε η εικόνα της καταστροφής και της ερήμωσης που επέβαλαν οι Αττίλες στην Άχνα, μιας μια κοινότητας που μέχρι το 1974 έσφυζε από ζωή. Στη συνέχεια παιδιά και εκπαιδευτικοί επισκέφτηκαν το μοναστήρι του Αγίου Κενδέα, προσκύνησαν τη θαυματουργή εικόνα του Αγίου και πήραν αγίασμα.

Στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αμμοχώστου είχαν την ευκαιρία να δουν σχετική ταινία και Να μεταφερθούν νοερά στην Αμμόχωστο πριν το 1974. Στη συνέχει ανέβηκαν στην οροφή του Κέτρου και αγνάντεψαν την κατεχόμενη πόλη, την πόλη φάντασμα που περίκλειστη προσμένη του Έλληνες κατοίκους της να επιστρέψουν.

Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με επίσκεψη και γεύμα στην πανέμορφη Αγία Νάπα.

Τρίτη 21 Μαΐου 2019 : Εκδήλωση μνήμης για την γενοκτονία των Ποντίων (19/05/1919)

Συμπληρώνονται φέτος 100 χρόνια από την γενοκτονία των Ποντίων και τις 353 000 θυμάτων και το Κρυφό Σχολειό με ειδική εκδήλωση τίμησε τους αγώνες των Ελλήνων του Πόντου και καταδίκασε τις ενέργειες των Νεότουρκων. Οι Νεότουρκοι  με τις γνωστές πορείες θανάτου που επέβαλαν, τις σφαγές και τα άλλα βασανιστήρια προσπάθησαν να αφανίσουν κάθε τι Ελληνικό και Χριστιανικό από την περιοχή του Πόντου.

Κυριακή 19 Μαΐου 2019 : Παιδικό Πανηγύρι Χαράς και Αγάπης

Παιδιά του Κρυφού Σχολειού πήραν μέρος στο Πανηγύρι Χαράς και Αγάπης που οργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη Λεμεσού στο Δημόσιο Κήπο, την Κυριακή 19 Μαΐου 2019. Τα παιδιά ενίσχυσαν το καλλιτεχνικό πρόγραμμα της εκδήλωσης με διάφορους παραδοσιακούς χορούς. Χόρεψαν επίσης Ποντιακούς χορούς, μιας και η εκδήλωση συνέπεσε με την επέτειο γενοκτονίας των Ποντίων, πριν 100 χρόνια.

Παρασκευή 10 Μαΐου 2019: Ημερίδα Χορού

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Χορού διοργανώθηκε από το Επαρχιακό Γραφείο Παιδείας Λεμεσού Ημερίδα Χορού, την Παρασκευή 10 Μαΐου 2019 στο χώρο του Μεσαιωνικού Κάστρου. Παιδιά του Σχολείου μας χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς, αποσπώντας τα συγχαρητήρια και το θερμό χειροκρότημα του κοινού και όλων των παρευρισκομένων.

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2019: Ενδοσχολικός Εορτασμός 1ης Απριλίου 1955

Την έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ, την 1η Απριλίου 1955, τίμησαν τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί του Σχολείου, με μια λαμπρή εκδήλωση πλούσια σε καλλιτεχνικά δρώμενα, με απαγγελίες, χορούς και τραγούδια.

Τετάρτη 27 Μαρτίου 2019: Φιλανθρωπικό Τσάι

Το Ορθόδοξο Πνευματικό Κέντρο Λεμεσού σε συνεργασία με το Κρυφό Σχολειό και την Επιτροπή Γονέων πραγματοποίησε την Τετάρτη 27 Μαρτίου φιλανθρωπικό τσάι στο ξενοδοχείο 4  Seasons. Αφορμή στάθηκαν η Εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, η Επέτειος της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 και της 1ης Απριλίου 1955. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε βιβλιοπαρουσίαση του νεοεκδοθέντος βιβλίου του Αρχιμανδρίτη Επιφανίου «Στρατηγός Μακρυγιάννης,  ο Προφήτης του Ορθόδοξου Ελληνικού λαού» και την εκδήλωση πλαισίωσαν τα παιδιά του ΚΡΥΦΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ με πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Παρασκευή 22 Μαρτίου 2018: Ενδοσχολικός Εορτασμός 25ης Μαρτίου 1821

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και ενθουσιασμό μαθητές , μαθήτριες και προσωπικό του Κρυφού Σχολείου τίμησαν την Εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821 και τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου.  Η γιορτή που ετοιμάστηκε με τόσο ζήλο, μας μετέφερε στα ηρωικά χρόνια του 1821 και ξαναζωντάνεψε στις καρδιές μας όλα τα ιδανικά που διαποτίζουν την ψυχή του ατρόμητου Έλληνα.

Παρόμοιο ενθουσιασμό ένιωσαν τα παιδιά του Μαθητικού Συμβουλίου του Σχολείου μας, υψώνοντας τα εθνικά σύμβολα του Σχολείου μας στην καθιερωμένη δοξολογία, που πραγματοποιήθηκε, στον ιερό ναό της Αγίας Νάπας, μετά τη θεία λειτουργία

Πέμπτη 14 Μαρτίου 2019: Διαδρομή αγάπης 2019

Τα παιδιά του  Δημοτικού και του Νηπιαγωγείου του «ΚΡΥΦΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ»  για άλλη μια χρονιά αγκάλιασαν με αγάπη και στοργή την ανθρωπιστική εκδήλωση του Συνδέσμου «Ένα Όνειρο Μια Ευχή» . Τα παιδιά, μικρά και μεγάλα,  γεύτηκαν τη χαρά της προσφοράς, υποδέχτηκαν με τραγούδια τους  μοτοσικλετιστές που συμμετείχαν στην πορεία αγάπης  και πρόσφεραν στην εκπρόσωπο του Συνδέσμου ένα σεβαστό ποσό για τις ανάγκες των παιδιών με καρκίνο και άλλες συναφείς παθήσεις..

Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2019: Εκδρομή στην Πέγεια

Μια διαφορετική μέρα πέρασαν τα παιδιά του Σχολείου μας την Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2019. Επισκέφτηκαν το Πάρκο Ζώων στην Πέγεια, είδαν τα πούλια, τα ερπετά και τα άλλα  ζώα, τον ελέφαντα, τα λιοντάρια, τις καμήλες, … Παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον την παράσταση με τους παπαγάλους και τις κουκουβάγιες και γευμάτισαν στους χώρους του πάρκου ακούοντας τα κελαηδήματα των πουλιών. Στη συνέχεια επισκέφτηκαν την Πέγεια, προσκύνησαν στο ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου, είδαν την ξακουστή βρύση των Πεγειώτισσων και έπαιξαν στο  όμορφο Κοινοτικό Στάδιο Πέγειας.

Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2019: Φιλανθρωπικό Δείπνο «Μαγειρεύοντας για τους Μεγάλους, για καλό σκοπό».

Διοργανώθηκε, με μεγάλη επιτυχία, την Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2019 στο εστιατόριο του Σχολείου, το 8ο Φιλανθρωπικό Δείπνο «Μαγειρεύοντας για τους Μεγάλους  … για καλό σκοπό», που τελούσε υπό την αιγίδα της Πρώτης Κυρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας , κυρίας Άντρης Αναστασιάδη.

Το δείπνο, που ήταν αφιερωμένο στην Μακεδονία, έδωσε την ευκαιρία στα παιδιά να μάθουν για τη Γεωγραφία, την Ιστορία και τον Πολιτισμό της ιστορικής αυτής περιοχής του Ελληνισμού, να γνωρίσουν τη ζωή και το έργο του Μεγάλου Αλεξάνδρου και άλλων βασιλιάδων. Τα παιδιά τραγούδησαν για τη Μακεδονία και στη συνέχεια πρόσφεραν τα διάφορα εδέσματα στους καλεσμένους και στους γονείς, ως έμπειροι, ευγενικοί και πρόθυμοι σερβιτόροι. Κατάφεραν να συγκινήσουν όλους και ιδιαίτερα την Πρώτη Κυρία, εισπράττοντας το θερμό χειροκρότημα και τα κολακευτικά σχόλια όλων των παρευρισκομένων.

Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2019: Αθλήματα Βουνού

Την Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2019 τα παιδιά της Ε΄και Στ΄τάξης του Σχολείου μας επισκέφτηκαν το Χιονοδρομικό Κέντρο Τροόδους, στα πλαίσια του προγράμματος «Αθλήματα Βουνού» που διοργανώνεται από το Υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Χιονοδρόμων Κύπρου. Κάτω από τον καταγάλανο ουρανό τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν το κατάλευκο χιόνι, να παρακολουθήσουν σχετικά  μαθήματα και να δοκιμάσουν τις ικανότητές τους στις χιονοδρομίες , με την καθοδήγηση μελών της Ομοσπονδίας Χιονοδρόμων Κύπρου.

Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2019: Γιορτή των Τριών Ιεραρχών και των Ελληνικών Γραμμάτων

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και θρησκευτική ευλάβεια, παιδιά και εκπαιδευτικοί του «Κρυφού Σχολειού»  τίμησαν τη γιορτή των Τριών Ιεραρχών και των Ελληνικών Γραμμάτων. Μετά τον καθιερωμένο εκκλησιασμό και τη θεία κοινωνία, παιδιά από όλα τα τμήματα του Σχολείου παρουσίασαν τη ζωή και το έργο των τριών Ιεραρχών. Με απαγγελίες, αφηγήσεις και μικρά θεατρικά προβλήθηκε η μεγάλη συνεισφορά των Τριών Ιεραρχών στα Ελληνοχριστιανικά Γράμματα και παρουσιάστηκε το αξιοθαύμαστο και πολύπλευρο έργο τους.

Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2019: Φιλανθρωπικό τσάι

Σε συνέχεια των εκδηλώσεων για τα 40χρονα του Ορθόδοξου Πνευματικού Κέντρου Λεμεσού, οργανώθηκε το απόγευμα της Κυριακής 20 Ιανουαρίου 2019 φιλανθρωπικό τσάι,  στο Ξενοδοχείο Κούριον στη Λεμεσό, με ομιλητή τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Λεμεσού κ.κ. Αθανάσιο. Οι παρευρισκόμενοι που κατέκλυσαν την αίθουσα, είχαν την ευκαιρία να νιώσουν ιερή συγκίνηση ακούοντας τον πνευματικό και θεολογικό λόγο και τις πατρικές νουθεσίες του Μητροπολίτη μας. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης ξεκίνησε με καλωσόρισμα και ταπεινές ευχαριστίες από τον Ιδρυτή του Ορθόδοξου Πνευματικού Κέντρου Λεμεσού Αρχιμανδρίτη Επιφάνιο και συνεχίστηκε με τραγούδια από τη χορωδία και ορχήστρα του Σχολείου μας.

Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2019: Εορτή του Αγίου Αθανασίου

Την Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2019, με την ευκαιρία της εορτής του Αγίου Αθανασίου, παιδιά, διεύθυνση και εκπαιδευτικοί του “ΚΡΥΦΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ” μαζί με τον ιδρυτή και Πνευματικό Καθοδηγητή του Σχολείου Αρχιμανδτίτη Επιφάνιο, επισκέφτηκαν τον εορτάζοντα Πανιερώτατο Μητροπολίτη Λεμεσού κ.κ. Αθανάσιο, του ευχήθηκαν Χρόνια Πολλά, Χρόνια Μετανοίας, πρόσφεραν την ταπεινή συνεισφορά τους για το Γεύμα Απόρων και πήραν την ευλογία του.

Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2018: Ήθη και Έθιμα του Δωδεκαημέρου

Τα παιδιά της  Ε΄ και Στ΄ τάξης παρουσίασαν στους Γονείς των τη διαθεματική εργασία που ετοίμασαν με θέμα «Ήθη και έθιμα του Δωδεκαημέρου», παρουσιάζοντας την αληθινή και χριστιανική διάσταση της γέννησης του Χριστού, της ζωής και του έργου του Αγίου Βασιλείου.

.

Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2018: Ελάτε να διαβάσουμε μαζί ένα παραμύθι

Ανάμεσα στις όμορφες δραστηριότητες που έφεραν άρωμα και χρώμα Χριστουγέννων στο Σχολείο μας ήταν και η εκδήλωση «Ελάτε να διαβάσουμε μαζί ένα παραμύθι», που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης 12 Δεκεμβρίου. Τα παιδιά των τάξεων Β΄και Δ΄ έδωσαν ζωή σε ένα πολύ γνωστό παραμύθι «Το κοριτσάκι με τα σπίρτα», δίνοντας σε αυτό ένα πιο χαρμόσυνο τέλος. Η παράσταση διανθιζόταν επίσης  με ένα διαφορετικό στοιχείο, αυτό της μουσικής επένδυσης του παραμυθιού, με ήχους από τα ίδια τα παιδιά.

.

Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2018 «Φτιάχνοντας δώρα Οικολογικά»

Στα πλαίσια των Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων του Σχολείου μας, παιδιά και εκπαιδευτικοί της  Γ΄ τάξης επιλέξαμε να διοργανώσουμε την εκδήλωση με θέμα «Φτιάχνοντας δώρα οικολογικά». Η ιδέα βασίστηκε στο ότι το σχολείο μας ανήκει ανάμεσα στα οικολογικά σχολεία της Κύπρου και για φέτος η θεματική που επιλέχθηκε αφορά τα Απορρίμματα. Παράλληλα, συνδέθηκε διαθεματικά, με την ενότητα των Ελληνικών που σχετίζεται με την ανακύκλωση. Έτσι, τη Δευτέρα  10 Δεκεμβρίου, με την κοινή εμπλοκή  γονέων – παιδιών που προσκαλέσαμε στο Σχολείο, «ανακυκλώσαμε» πράγματα της καθημερινότητας χρησιμοποιώντας τα με άλλον τρόπο (επαναχρησιμοποίηση). Συγκεκριμένα, αξιοποιήσαμε τα γυάλινα βαζάκια και τους φελλούς των μπουκαλιών για τις χριστουγεννιάτικες μας κατασκευές. Παιδιά και Γονείς εργάστηκαν με μεράκι, χαρά, δημιουργικότητα  και όρεξη  φτιάχνοντας  χιονισμένα τρουφάκια  αλλά και το δικό τους χριστουγεννιάτικο ημερολόγιο από  φυσικό ξύλο.

Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2018: Εορτή του Αγίου Νικολάου.

Τον εορτάζοντα Χωρεπίσκοπο Αμαθούντος κ.κ. Νικόλαο επισκέφτηκαν παιδιά του Κρυφού Σχολειού για να του ευχηθούν «Χρόνια Πολλά, Χρόνια Μετανοίας» και να του προσφέρουν τη φτωχική συνεισφορά τους για το γεύμα απόρων της Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού. Ακολούθως τα παιδιά, στα πλαίσια της εβδομάδας εθελοντισμού, πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους στο Αρχονταρίκι, όπου βοήθησαν στο σερβίρισμα του γεύματος σε  άπορους καθώς και στην καθαριότητα των τραπεζιών.

Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2018: «Φτιάχνουμε δώρα με τη μαμά»

Τα παιδιά της Α’ τάξης άνοιξαν το Σχολείο και την καρδιά τους σε μια κοινή δραστηριότητα Παιδιών και Μαμάδων, που σκοπό είχε να δημιουργήσει αξέχαστες και μοναδικές εμπειρίες για όλους μας. Τα παιδιά υποδέχθηκαν χαρούμενα τους γονείς τους με το τραγούδι «Φτιάχνω με κέφι, με τη μαμά», το οποίο επιμελήθηκε η κυρία Παναγιώτα Σκόφιλτ. Στη συνέχεια, τα παιδιά με τους γονείς τους έπιασαν δουλειά, φτιάχνοντας διάφορες χριστουγεννιάτικες χειροτεχνίες σε μια γιορτινή ατμόσφαιρα. Επίσης, τα παιδιά κέρασαν τους γονείς τους και τους έδωσαν οδηγίες για να φτιάξουν λαχταριστά κουλουράκια από τη συνταγή του «Κρυφού Σχολειού». Εν κατακλείδι, παιδιά και γονείς πέρασαν ένα ευχάριστο και δημιουργικό πρωινό στο ζεστό και αγαπημένο χώρο των παιδιών, που δεν ήταν άλλος από το Σχολείο τους.

Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2018 : Δώσε λίγο από το αίμα σου…σώσε μια ζωή

Την Κυριακή 2  Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε στο προαύλιο του Αγίου Φανουρίου, στην Λαϊκή Λευκοθέα εθελοντική αιμοδοσία καθώς και δειγματοληψία σάλιου για εξεύρεση δοτών μυελού των οστών. Οι διοργανωτές αυτής της αξιέπαινης πρωτοβουλίας ήταν τα παιδιά και η Επιτροπή Γονέων του « Κρυφού Σχολειού».

Σάββατο 1 και Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2018:Χριστουγεννιάτικη Φιλανθρωπική Αγορά

Το Σάββατο και την Κυριακή,  λειτούργησε στο σχολείο μας μια φιλανθρωπική αγορά με χριστουγεννιάτικες κατασκευές και γλυκά εδέσματα προς πώληση. Παράλληλα το παζαράκι περιελάμβανε πρόγραμμα  δραστηριοτήτων για ψυχαγωγία των παιδιών με ποικίλα εργαστήρια για τα παιδιά, όπως :Ρομποτικής, Ζαχαροπλαστικής Χειροτεχνίας και  Ζωγραφικής.

Τρίτη 20 και Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2018 : Δειγματικά μαθήματα για Γονείς των παιδιών της Α’ τάξης

Στους γονείς των παιδιών των τμημάτων  Α’1 και Α’2 τάξεων δόθηκε η ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα μάθημα Ελληνικών στην τάξη των παιδιών τους. Το μάθημα αυτό είχε ως σκοπό να παρουσιάσει τον τρόπο εργασίας στην τάξη, τις προσεγγίσεις που εφαρμόζονται και το βαθμό επίτευξης των στόχων που τέθηκαν στην αρχή της σχολικής χρονιάς. Επίσης, έγιναν πρακτικές εισηγήσεις για την εφαρμογή της μάθησης στην καθημερινή ζωή των παιδιών, μέσα από ποικίλες δραστηριότητες που να είναι ευχάριστες και χρήσιμες για τα ίδια.

Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2018 :Επίσκεψη Προέδρου Επιτροπής Παιδείας της Βουλής

Το σχολείο μας επισκέφθηκε ο κύριος Χατζηγιάννης, Πρόεδρος Επιτροπής Παιδείας της Βουλής. Ξεναγήθηκε στους χώρους του σχολείου μας και επισκέφθηκε διάφορα τμήματα. Εξέφρασε ευαρέσκεια για το έργο που επιτελείται στο « Κρυφό  Σχολειό».

Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2018 :Εκδρομή στην Ανώγυρα – Κτήμα Δημητριάδη στις Αγγλισίδες

Τη Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2018 πραγματοποιήθηκε η πρώτη εκδρομή μας, με προορισμό την Ανώγυρα  για τα τμήματα του Β κύκλου και τις Αγγλισίδες για τα τμήματα του Α’ κύκλου. Στην Ανώγυρα επισκεφθήκαμε την εκκλησία Τιμίου Σταυρού, το Μουσείο της Ελιάς « Ολέαστρο», όπου εκεί παρακολουθήσαμε την ιστορία της ελιάς και την παραγωγή ελαιόλαδου με τη χρήση της παραδοσιακής μυλόπετρας.  Ακολούθως, επισκεφθήκαμε το Μουσείο Παστελιού, το μοναδικό σ’ ολόκληρη την Κύπρο. Εκεί μας παρουσίασαν τον παραδοσιακό τρόπο παρασκευής του παστελιού , το δοκιμάσαμε και  αγοράσαμε τοπικά προϊόντα  όπως: χαρουπόμελο, χαρουπόσκονη και παστέλι. Στις Αγγλισίδες επισκεφθήκαμε το Κτήμα Δημητριάδη, το οποίο περιελάμβανε 3 μουσεία :Το ελαιοτριβείο, τον αλευρόμυλο και το οινομουσείο. Εκεί είδαμε ζωάκια, πουλιά, παίξαμε οργανωμένα παιχνίδια και γευματίσαμε.

.

Κυριακή 23 Ιουνίου 2018: Συμμετοχή ομάδας παιδιών του Κρυφού Σχολειού στο Β΄ Παγκύπριο Διαγωνισμό Ρομποτικής

Τρίτη 19 Ιουνίου 2018: Τελική εκδρομή στην Κυπερούντα

Η τελική εκδρομή του Σχολείου μας πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 19 Ιουνίου 2018, με προορισμό την καταπράσινη Κυπερούντα. Το πρόγραμμα περιελάμβανε επισκέψεις σε θρησκευτικά και άλλα μνημεία της κοινότητας. Η περιήγηση στην Κυπερούντα ξεκίνησε με προσκύνημα στον ιερό ναό Αγίου Αρσενίου και στη συνέχεια στο εκκλησάκι του Τιμίου Σταυρού και της Αγίας Μαρίνας. Περιελάμβανε επίσης επισκέψεις στο Μουσείο Αγώνος 1955-59 και στο Μουσείο Αγροτικής Παραδοσιακής Ζωής και Φυσικής Ιστορίας. Μετά την περιδιάβαση τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν το καταπράσινο τοπίο και να απολαύσουν το γεύμα τους σε ξενοδοχείο της κοινότητας.

.

.

Πέμπτη 14 Ιουνίου 2018: Τελική γιορτή και τελετή αποφοίτησης

Παιδιά και εκπαιδευτικοί, ετοίμασαν με μεράκι και παρουσίασαν ένα πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα που ενθουσίασε όλους, μικρούς και μεγάλους.  Η καλλιτεχνικά εκδήλωσή «Από τον Όμηρο ως τα τώρα… καράβι, ελιά κρασί και ρώγα» που ακολούθησε την τελετή αποφοίτησης, υμνούσε τις ασχολίες των Ελλήνων και αναδείκνυε τα βασικότερα αγαθά, το κρασί και τις ελιές που μας προσφέρει η ελληνική μας γη. Αποτελούσε μια διαχρονική αναδρομή στην ποίηση και μουσική του τόπου μας, όπου από τα πανάρχαια μέχρι τα σύγχρονα χρόνια οι ευλογημένοι αυτοί καρποί συνέβαλλαν, μαζί με την ενασχόληση με τη θάλασσα στην επιβίωση γενιών και γενιών Ελλήνων στην γη μας.

.

Σάββατο 9 Ιουνίου 2018: Β΄ Παγκύπριο Μαθητικό Συνέδριο «Μικροί Ερευνητές για το Περιβάλλον»

Την περιβαλλοντική ευαισθησία και τη θέληση για δράσεις που να οδηγούν στην προστασία του περιβάλλοντος επέδειξαν για άλλη μια φορά τα παιδιά του Κρυφού Σχολειού, με τη συμμετοχή των στο Β΄ Περιβαλλοντικό Μαθητικό Συνέδριο που διοργάνωσε το Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (ΚΥΚΠΕΕ), το Σάββατο 9 Ιουνίου 2018, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ιεράς Μητροπόλεως Λεμεσού. Στο συνέδριο, που τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού, κυρίου Κώστα Χαμπιαούρη και της Επιτρόπου Περιβάλλοντος κυρίας Ιωάννας Παναγιώτου, συμμετείχαν πέραν των 20 Σχολείων από όλη την Κύπρο, περιβαλλοντικές οργανώσεις και άλλοι φορείς. Τα παιδιά του Κρυφού Σχολειού παρουσίασαν διάφορες κατασκευές με περιβαλλοντικά μηνύματα, μίλησαν στο ΡΙΚ για τις περιβαλλοντικές τους δράσεις, ενώ τις εντυπώσεις κέρδισε η κατασκευή – ρομπότ των παιδιών με ανακυκλώσιμα υλικά και μηχανισμό Engino, που διαχώριζε αυτόματα τα υλικά προς ανακύκλωση ρίχνοντάς τα στους αντίστοιχους κάδους ανακύκλωσης.

Πέμπτη 17 Μαΐου 2018: Εορτή Αναλήψεως του Κυρίου – Εκδρομή στο μουσείο θεάτρου και στο Ζωολογικό κήπο Λεμεσού.

Παιδιά και εκπαιδευτικοί τίμησαν τη μεγάλη θρησκευτική εορτή της Αναλήψεως του Κυρίου με εκκλησιασμό και θεία κοινωνία. Στη συνέχεια ακολούθησε εκπαιδευτική και ψυχαγωγική εκδρομή, με επίσκεψη στο Μουσείο θεάτρου και στο ζωολογικό κήπο Λεμεσού. Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την ιστορία της θεατρικής δραστηριότητας στην Κύπρο, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, να έρθουν σε επαφή με έντυπο υλικό, κοστούμια, μακέτες σκίτσα και σκηνικά και να εμπλακούν σε διάφορα παιχνίδια και κατασκευές. Στο ζωολογικό κήπο επισκέφτηκαν τα ζώα, είδαν και μελέτησαν στοιχεία για τη διαβίωση και τις συνήθειές τους, γνώρισαν ζώα που τους ήταν άγνωστα μέχρι τώρα. Στο ψυχαγωγικό κομμάτι η εκδρομή περιελάμβανε επίσκεψη και παιχνίδι στα καταπράσινα γήπεδα ποδοσφαίρου, στη Γερμασόγεια.

.

Τρίτη 15 και Τετάρτη 16 Μαΐου 2018: Δειγματικά μαθήματα για Γονείς και Κηδεμόνες των παιδιών της Α΄ τάξης

Με καλεσμένους τους Γονείς και Κηδεμόνες των παιδιών της Α΄τάξης, οι δασκάλες των δύο τμημάτων Α΄1 και Α΄2 οργάνωσαν δειγματικά μαθήματα, ως συνέχεια των μαθημάτων που παρουσίασαν τον Νοέμβριο, στην αρχή της σχολικής χρονιάς. Οι Γονείς είχαν την ευκαιρία με ικανοποίηση και ενθουσιασμό να καμαρώσουν τα παιδιά τους και να διαπιστώσουν τη μεγάλη πρόοδο που σημειώθηκε στην επίτευξη των στόχων που τέθηκαν.

.

Τρίτη 1η Μαΐου 2018: Πρωτομαγιάτικο Πανηγύρι Χαράς

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 1η Μαΐου 2018 το Μαγιάτικο πανηγύρι χαράς, με καλεσμένους μικρούς και μεγάλους, μαθητές και γονείς του Κρυφού Σχολειού. Το πρόγραμμα περιελάμβανε ψυχαγωγικά παιχνίδια, ατομικά και ομαδικά, διαγωνισμούς, φαγητά, γλυκά, δροσερά ποτά και καφέδες. Παιδιά και Γονείς πέρασαν μαζί μια υπέροχη μέρα που κράτησε μέχρι αργά το απόγευμα, έπαιξαν διάφορα παιχνίδια και απόλαυσαν τα πλούσια εδέσματα.

.

Τετάρτη 25 Απριλίου 2018: Καθαρίζουμε την Κύπρο

Το Σχολείο μας πήρε μέρος στην εκστρατεία καθαριότητας Καθαρίζουμε την Κύπρο ( Lets Do It Cyprus), καθαρίζοντας το Σχολείο, την Εκκλησία και τη Γειτονιά μας. Τα παιδιά έμαθαν για την ανακύκλωση και διαχώρισαν τα σκουπίδια σε διαφορετικές σακούλες.

.

Σάββατο 31 Μαρτίου 2018: Εορτασμός αγώνα της ΕΟΚΑ στην Κυπερούντα

Το Κρυφό Σχολειό συμμετείχε στις εκδηλώσεις που έγιναν στην Κυπερούντα, στην παρουσία του Υπουργού Παιδείας, για να τιμηθούν οι ήρωες του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ. Παιδιά και εκπαιδευτικοί πήραν μέρος στην παρέλαση και μετέφεραν φλόγα από χώρο δράσης αγωνιστών.

Παρασκευή 30 Μαρτίου 2018: Εορτασμός έναρξης απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ, 1ης Απριλίου 1955-59

Την έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ, την 1η Απριλίου 1955, τίμησαν τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί του Σχολείου, με μια λαμπρή εκδήλωση πλούσια σε καλλιτεχνικά δρώμενα, με απαγγελίες, χορούς και τραγούδια, σε υπαίθριο θεατράκι του Σχολείου και με καλεσμένους τους γονείς των παιδιών.

Δοξολογία 25ης Μαρτίου 2018

Το Δημοτικό  Σχολείο μας τιμώντας τους αγώνες του έθνους για ελευθερία, εκπροσωπήθηκε στην επίσημη δοξολογία που τελέστηκε στον Καθεδρικό  Ναό Αγίας Νάπας την Κυριακή 25 Μαρτίου 2018, από μέλη του Κεντρικού Μαθητικού Συμβουλίου που κράτησαν περήφανα τις σημαίες του ΚΡΥΦΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ.

Σάββατο 24 Μαρτίου 2018: Γιορτή του Κρυφού Σχολειού με φιλανθρωπικό τσάι

Κορύφωση των εκδηλώσεων για την 25η Μαρτίου απετέλεσε η γιορτή του Κρυφού Σχολειού και το φιλανθρωπικό τσάι που οργάνωσαν οι Επιτροπές Γονέων. Στην κατάμεστη αίθουσα του εστιατορίου, ο ομιλητής διάκονος Σπυρίδων Παπαβασιλείου μας μετέφερε νοερά στα ένδοξα χρόνια του 1821, αναδεικνύοντας τις αρετές αλλά και τις αδυναμίες του Ελληνισμού.

Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018: Eορτασμός 25ης Μαρτίου

Η μαθητική οικογένεια του “Κρυφού Σχολειού”, γιόρτασε ενδοσχολικά την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821 και τον Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Η γιορτή που ετοιμάστηκε με τόσο ζήλο από τα παιδία μας μετέφερε στα ηρωικά χρόνια του 1821 και ξαναζωντάνεψε στις καρδιές μας όλα τα ιδανικά που διαποτίζουν την ψυχή του ατρόμητου Έλληνα.

Πέμπτη 15 Μαρτίου 2018: Διαδρομή αγάπης ``Ένα όνειρο, μια ευχή``.

Τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου όσο και του Νηπιαγωγείο έδειξαν τα ανιδιοτελή συναισθήματα που τα διακατέχουν συγκεντρώνοντας ένα σεβαστό ποσό, πόσό το οποίο πρόσφεραν στον εκπρόσωπο του συνδέσμου, όταν επισκέφτηκε το σχολείο μας με τη συνοδεία εθελοντών μοτοσικλετιστών.

Τετάρτη 14 Μαρτίου 2018: Μνήμη Ευαγόρα Παλληκαρίδη

Στις  14 Μαρτίου τα παιδιά της Ε’ τάξης παρουσίασαν ένα αφιέρωμα στον ήρωα-μαθητή της ΕΟΚΑ Ευαγόρα Παλληκαρίδη. Μέσα από ποιήματα και  τραγούδια γραμμένα από τον ίδιο τον ήρωα, όπως και αφηγήσεις και δραματοποιήσεις, τιμήθηκε η μνήμη του Παλληκαρίδη, του οποίου ο απαγχονισμός του στις 14 Μαρτίου 1957 άνοιξε τον δρόμο για την απελευθέρωση της Κύπρου από τον Αγγλικό Ζυγό.

Ημέρα δράσης για το Δάσος : Δευτέρα 12 Μαρτίου 2018

Μια ξεχωριστή μέρα στο δάσος και στον κατασκηνωτικό μας χώρο στον Ανθρακό πέρασαν τα παιδιά της Προδημοτικής Και του Ολοήμερου Δημοτικού μας, την Δευτέρα 12 Μαρτίου 2018. Μέρα γεμάτη με πολλές δραστηριότητες , για το δάσος, μέσα στο δάσος.

Τα παιδιά μεταξύ άλλων:

  • Τραγούδησαν για το δάσος
  • Άκουσαν, είδαν και έμαθαν πολλά για το δάσος με τη βοήθεια του δασοφύλακα κυρίου Μ. Σακκαλή
  • Ζωγράφισαν το δάσος, προσθέτοντας και λίγη φαντασία
  • Φύτεψαν νέα δέντρα, καρποφόρα αλλά και δασικά
  • Έπαιξαν παιχνίδια κάτω από τη σκιά των δέντρων
  • Πεζοπόρησαν μέχρι το ποταμάκι
  • Άκουσαν το κελάηδημα των πουλιών, το θρόισμα των φύλλων, το κελάρυσμα του ρυακιού
  • Έφαγαν το μεσημεριανό τους στην ηρεμία του δάσους

Γενικά πέρασαν μια μέρα που θα τους μείνει αξέχαστη και βίωσαν ανεπανάληπτες εμπειρίες μαθαίνοντας τόσα πολλά για το δάσος.

Παρασκευή 2 Μαρτίου 2018:Αφιέρωμα στον Γρηγόρη Αυξεντίου

Γρηγόρης Αυξεντίου, ένα όνομα που σημάδεψε ανεξίτηλα την σύγχρονη ιστορία της ιδιαίτερης μας  πατρίδας Κύπρου, ένα όνομα ταυτόσημο με την αυτοθυσία και τον ηρωισμό,  που θα μένει αθάνατο στις μνήμες μας ως μια από τις πιο ένδοξες μορφές του αγέρωχου απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ εναντίον των Άγγλων αποικιοκρατών.  Ένα αφιέρωμα στη μνήμη του Αθάνατου ήρωά μας, του Σταυραετού του Μαχαιρά, ετοίμασαν τα παιδιά της  Δ΄ τάξης  του Σχολείου μας  και με τραγούδια, χορούς και απαγγελίες ζωντάνεψαν τους αγώνες του για λευτεριά και τη θυσία του στα βουνά του Μαχαιρά.

Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2018: Ημέρα Σχολείου - Οικογένειας

Το μαθητικό δυναμικό της Στ΄ Τάξης αλλά και οι γονείς του, στις 22 Φεβρουαρίου,  ταξίδεψαν στον κόσμο της Γνώσης δια μέσου της βιωματικής μάθησης. Εμπνεόμενοι οι δάσκαλοι από τις νέες προσεγγίσεις του Υπουργείου Παιδείας, παρουσίασαν ένα πρωτοποριακό σχέδιο εργασίας, σχέδιο το οποίο στηριζόταν στη διαθεματικότητα και στη διαφοροποίηση. Η εκδήλωση, που είχε ως θέμα τα κλασικά βιβλία,  διακονούσε μαθησιακούς σκοπούς, μια που συνιστούσε ένα συνονθύλευμα μιας πλειάδας μαθημάτων, όπως  Ελληνικά, Μαθηματικά, Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, Τέχνη, Γαλλικά. Επιπλέον, η εκδήλωση αυτή αποτέλεσε το επιστέγασμα της διδασκαλίας της ενότητας “Βιβλιοφιλία”, ενότητα η οποία επιλέγηκε από τα ίδια τα παιδιά για διδασκαλία. Στην παρούσα εκδήλωση γονείς και παιδιά έγιναν ένα και δημιούργησαν αλλά και αλληλοδιδάχθηκαν.

Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2018: Επίσκεψη στον παιχνιδότοπο Masterland

Στις 15 Φεβρουαρίου 2018, τα παιδιά των τάξεων Β΄και Στ΄μαζί με τα παιδιά του κατηχητικού επισκέφτηκαν τον παιχνιδότοπο Masterland και πήραν μέρος σε διάφορες δραστηριότητες. Ψώνισαν από μπακάλικο, έγιναν αρτοποιοί και έφτιαξαν κουλουράκια, έγιναν αστυνομικοί, οδοντίατροι και έζησαν αξέχαστες εμπειρίες.

Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2018: Επίσκεψη Χωρεπισκόπου Αμαθούντος κ.κ. Νικολάου

Στις 5 Φεβρουαρίου, επισκέφτηκε το σχολείο μας ο Χωρεπίσκοπος Αμαθούντας κύριος κύριος Νικόλαος.  Τον καλωσόρισε ο Διευθυντής του Σχολείου, τονίζοντας το θετικότατο ρόλο που διαδραματίζει η εκκλησία στην ορθή διαπαιδαγώγηση των παιδιών μας. Τα παιδιά του Σχολείου μας τον καλωσόρισαν με χορό και τραγούδια Ακολούθως ο Θεοφιλέστατος με τα πατερικά του λόγια και τις εγκάρδιες νουθεσίες του, κάλεσε τα παιδιά να αγωνιστούν για την αρετή με αγάπη και συνεργασία, ακολουθώντας το παράδειγμα του Χριστού.

Πέμπτη 1η Φεβρουαρίου 2018: Εκδρομή στον Αρακαπά

Ξεκούραση και μπόλικο παιχνίδι περιελάμβανε το πρόγραμμα της εκδρομής της 1ης Φεβρουαρίου 2018 στον Αρακαπά. Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να παίξουν στα καταπράσινα γήπεδα της Γερμασόγειας και του Αρακαπά,  να απολάυσουν την ομορφιά της φύσης, να δουν και να ακούσουν το κελάρυσμα του ποταμιού, να χαρούν την ηλιόλουστη χειμωνιάτικη μέρα με παιχνίδι στο πάρκο και να απολαύσουν το φαγητό τους σε ένα καταπράσινο περιβάλλον. Το πρόγραμμα περιελάμβανε επίσης προσκύνημα στην Παναγία του Γλωσσά και την Παναγία Ιαματική, καθώς και ενημέρωση από το Διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου Ιαματικής για το μετεωρολογικό σταθμό, τα δέντρα και τα αρωματικά φυτά στην αυλή του Σχολείου.

Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2018: Φιλανθρωπικό Δείπνο «Μαγειρεύοντας για τους μεγάλους, για καλό σκοπό».

Μέσα σε κλίμα έντονης συγκίνησης και άπλετης χαράς πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου το έβδομο φιλανθρωπικό δείπνο του Σχολείου μας «Μαγειρεύοντας για τους μεγάλους, για καλό σκοπό».

Η βραδιά ήταν αφιερωμένη στον ηρωϊκό Πόντο και αποτελούσε την κορύφωση μιας πολύπλευρης προετοιμασίας των παιδιών που ήταν και οι κύριοι πρωταγωνιστές της βραδιάς Τα παιδιά κατάφεραν να σερβίρουν τα πλούσια ποντιακά εδέσματα στους γονείς ως επαγγελματίες τραπεζοκόμοι και να τους ψυχαγωγήσουν με τα ποντιακά τραγούδια τους.

Την όλη εκδήλωση στήριξαν και τίμησαν με την παρουσία τους ο εξοχότατος πρέσβης της Ελλάδας  κ. Ηλίας Φωτόπουλος, η Πρώτη Κυρία της Κύπρου κα Άντρη Αναστασιάδη, ο Δήμαρχος Λεμεσού   κ. Νίκος Νικολαΐδης και πολλοί άλλοι φίλοι και υποστηρικτές του Σχολείου.

Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2018: Εορτή Αγίου Αθανασ'ιου

Στις 18 Ιανουαρίου 2018, με την ευκαιρία της εορτής του Αγίου Αθανασίου, το Κεντρικό  Μαθητικό Συμβούλιο του Κρυφού Σχολείου μαζί με τον ιδρυτή και πνευματικό καθοδηγητή του Σχολείου Αρχιμανδρίτη Επιφάνιο,  το διευθυντή και εκπαιδευτικούς  επισκέφτηκαν τον εορτάζοντα  Πανιερότατο Μητροπολίτη Λεμεσού κ.κ. Αθανάσιο, του ευχήθηκαν χρόνια πολλά και ευλογημένα, χρόνια μετανοίας και πήραν την ευλογία απ’ αυτόν.

Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2017: Εκδήλωση με θέμα «Γνώση- Ζάχαρη- Αγάπη»

Την Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2017, τα παιδιά των τάξεων Δ΄ και  Ε΄ πρόσφεραν  στους καλεσμένους τους ένα ευχάριστο και δημιουργικό πρωινό, με μια περιήγηση σε πλειάδα σταθμών με γεύση Χριστουγέννων. Λεξομπερδέματα, βουτιά στη σοκολάτα, σπουργίτια αγάπης, μερικοί από τους σταθμούς που μετέφεραν μικρούς και μεγάλους στα τρία συστατικά που πρέπει να έχει η ζωή. Το μεγάλο, το ωραίο, το συγκλονιστικό. Το μεγάλο για να βρισκόμαστε συνεχώς σε μια πάλη εξέλιξης, το ωραίο για καθετί που γλυκαίνει τη ζωή μας και το συγκλονιστικό που είναι η αγάπη.

Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2017 – «Ημέρα αφιερωμένη στη Βιβλιοφιλία»

Τα παιδιά της Στ΄ Τάξης, στα πλαίσια του Γλωσσικού μαθήματος και συγκεκριμένα στην ενότητα που μελετούσαν με θέμα τη Βιβλιοφιλία, επισκέφτηκαν τη Δημοτική Βιβλιοθήκη και παρακολούθησαν το πρόγραμμα που προσφέρει ο Δήμος Λεμεσού στο χώρο αυτό. Επιπρόσθετα, επισκέφτηκαν ένα βιβλιοπωλείο της πόλης μας και αφού ξεναγήθηκαν στο χώρο πήραν συνέντευξη από τη βιβλιοπώλη. Ακολούθως, αγόρασαν βιβλία τα οποία και διάβασαν στον ειδικό διαμορφωμένο χώρο που παρέχει το βιβλιοπωλείο. Η εκπαιδευτική εξόρμηση ενίσχυσε τις προσπάθειες του σχολείου για καλλιέργεια της βιβλιοφιλίας!

Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2017 – «Λίγο πριν τα Χριστούγεννα, Ένας συγκερασμός φιλαναγνωσίας και μούζικαλ»

Τα παιδία της Β’ και Στ΄ τάξης προσπάθησαν να μεταφέρουν στους γονείς των το πραγματικό νόημα των Χριστουγέννων μέσα από μια δραματοποιημένη αφήγηση του διασκευασμένου παραμυθιού « Ο Χαρούμενος Πρίγκιπας». Τα βαθιά μηνύματα της αγάπης και της ανιδιοτελούς προσφοράς που αναδύθηκαν από τη συγκινητική ανάγνωση και δραματοποίηση των μαθητών της Στ’ τάξης σε συνδυασμό με το μελωδικό χορό των χελιδονιών της Β΄ τάξης, σκόρπισαν απλόχερα μια ουσιαστική χριστουγεννιάτικη νότα στους παρευρισκόμενους.

Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2017: Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση με θέμα «Φτιάχνοντας Δώρα Οικολογικά»

Στα πλαίσια των Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων του Σχολείου μας, παιδιά και εκπαιδευτικοί της  Γ΄ τάξης επιλέξαμε να διοργανώσουμε την εκδήλωση με θέμα «Φτιάχνοντας δώρα οικολογικά». Η ιδέα βασίστηκε στο ότι το σχολείο μας ανήκει ανάμεσα στα οικολογικά σχολεία της Κύπρου και για φέτος η θεματική που επιλέχθηκε αφορά τα Απορρίμματα. Παράλληλα, συνδέθηκε διαθεματικά, με την ενότητα των Ελληνικών που σχετίζεται με την ανακύκλωση.

Έτσι, την Τρίτη 19 Δεκεμβρίου, με τη βοήθεια των γονέων που προσκαλέσαμε στο Σχολείο, «ανακυκλώσαμε» πράγματα της καθημερινότητας χρησιμοποιώντας τα με άλλον τρόπο (επαναχρησιμοποίηση). Συγκεκριμένα, αξιοποιήσαμε τα γυάλινα βαζάκια και τα χαρτόνια των ρολών υγείας για τις χριστουγεννιάτικες μας κατασκευές. Παιδιά και Γονείς εργάστηκαν με μεράκι  και όρεξη  φτιάχνοντας και διακοσμώντας  «οικολογικά» στολίδια από αλατοζύμη.

Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2017 – «Φτιάχνουμε δώρα με τη μαμά»

Τα παιδιά της Α’ τάξης άνοιξαν το Σχολείο και την καρδιά τους σε μια κοινή δραστηριότητα Παιδιών και Μαμάδων, που σκοπό είχε να δημιουργήσει αξέχαστες και μοναδικές εμπειρίες για όλους μας. Τα παιδιά υποδέχθηκαν χαρούμενα τους γονείς τους με το τραγούδι «Φτιάχνω με κέφι, με τη μαμά», το οποίο επιμελήθηκε η κυρία Παναγιώτα Σκόφιλτ. Στη συνέχεια, τα παιδιά με τους γονείς τους έπιασαν δουλειά, φτιάχνοντας διάφορες Χριστουγεννιάτικες χειροτεχνίες σε μια γιορτινή ατμόσφαιρα. Επίσης, τα παιδιά κέρασαν τους γονείς τους και τους έδωσαν οδηγίες για να φτιάξουν λαχταριστά κουλουράκια από τη συνταγή του «Κρυφού Σχολειού». Εν κατακλείδι, παιδιά και γονείς πέρασαν ένα ευχάριστο και δημιουργικό πρωινό στο ζεστό και αγαπημένο χώρο των παιδιών, που δεν ήταν άλλος από το Σχολείο τους.

Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου – Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2017: Οδός Χριστουγέννων

Το Σχολείο μας, στα πλαίσια της συνεργασίας του με την Ιερά Μητρόπολη Λεμεσού,  πήρε μέρος στις εκδηλώσεις «ΟΔΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ», που οργανώθηκαν στον περίβολο του Μητροπολιτικού Ναού Παναγίας Παντανάσσης (Καθολικής). Παιδιά της χορωδίας και ορχήστρας έψαλλαν τα κάλαντα και τραγούδησαν χριστουγεννιάτικα τραγούδια, ενώ οι Επιτροπές Γονέων, στα πλαίσια του φιλανθρωπικού τους έργου, διέθεταν προς πώληση διάφορα χριστουγεννιάτικα στολίδια και γλυκά.

Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου 2017: Διάλεξη στα πλαίσια της Σχολής Γονέων

Με ομιλητή τον κύριο Δημήτρη Μικελλίδη, Επιθεωρητή Δημοτικής Εκπαίδευσης και με θέμα «Θέτοντας στόχους… Βοηθώντας το παιδί  μας να θέτει στόχους στο σχολείο, στη ζωή .. Και μια πρόταση προσωπικής ανάπτυξης» πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου η πρώτη διάλεξη της φετινής χρονιάς, στα πλαίσια της Σχολής Γονέω. Τη διάλεξη, που οργάνωσε το Σχολείο μαζί με τις Επιτροπές Γονέων Νηπιαγωγείου και Δημοτικού, παρακολούθησαν γονείς και εκπαιδευτικοί, που έμειναν απόλυτα ικανοποιημένοι για τα πολύ χρήσιμα πράγματα που άκουσαν.

Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2017: Εκδρομή στη Λάρνακα

Την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2017 πραγματοποιήθηκε η πρώτη εκδρομή μας, με προορισμό την πόλη της Λάρνακας. Είδαμε τις Καμάρες , περπατήσαμε στις Φοινικούδες, ξεναγηθήκαμε στο Μεσαιωνικό Κάστρο της πόλης και προσκυνήσαμε τον Άγιο Λάζαρο. Στη συνέχεια, μετά από το σταθμό για γεύμα στην Ακτή Μακένζυ, φιλοξενηθήκαμε στα καταπράσινα γήπεδα Αγίου Αθανασίου, όπου τα παιδιά έπαιξαν  ομαδικά παιχνίδια.

Τρίτη 14 Νοεμβρίου και Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2017: Δειγματικά Μαθήματα Α΄1 και Α΄2 για Γονείς

Στους γονείς των παιδιών των τμημάτων  Α’1 και Α’2 τάξεων δόθηκε η ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα μάθημα Ελληνικών στην τάξη των παιδιών τους. Το μάθημα αυτό είχε ως σκοπό να παρουσιάσει τον τρόπο εργασίας στην τάξη, τις προσεγγίσεις που εφαρμόζονται και το βαθμό επίτευξης των στόχων που τέθηκαν στην αρχή της σχολικής χρονιάς. Επίσης, έγιναν πρακτικές εισηγήσεις για την εφαρμογή της μάθησης στην καθημερινή ζωή των παιδιών, μέσα από ποικίλες δραστηριότητες που να είναι ευχάριστες και χρήσιμες για τα ίδια.

Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017: Εορτασμός 28ης Οκτωβρίου 1940

Στις 27 Οκτωβρίου 2017 γιορτάστηκε το ένδοξο και ηρωικό “ΟΧΙ” του ελληνικού λαού! Τα παιδιά του Σχολείου  μας, με απαγγελίες, λεβέντικους χορούς και πατριωτικά τραγούδια μας ταξίδεψαν  στα δύσκολα εκείνα χρόνια του 1940 και ζωντάνεψαν τα κατορθώματα του αδούλωτου Ελληνικού λαού που πολέμησε για την ελευθερία και τη δημοκρατία.

Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2017: Αγιασμός στο Σχολείο

Το σχολικό γίγνεσθαι αρχινά με τον καθιερωμένο αγιασμό που έλαβε χώρα στις 14/9/2017. Ο πνευματικός μας καθοδηγητής, Αρχιμανδρίτης Επιφάνιος, έδωσε την ευλογία του για μια χρονιά μεστή από μάθηση και δημιουργικότητα, μετά από τον εκκλησιασμό, στον οποίο παραβρέθηκαν οι μαθητές του Σχολείου.

Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2017: Πρώτη μέρα στο Σχολείο

Οι πύλες του «Κρυφού Σχολειού» άνοιξαν διάπλατα και υποδέχτηκαν το μαθητικό δυναμικό στις 11 Σεπτεμβρίου 2017. Την τιμητική τους είχαν τα παιδιά της Α΄ Τάξης  καθώς και τα νέα παιδιά που προέρχονταν από άλλα σχολεία. Οι παιδικές φωνές γέμισαν ασφυκτικά τους άδειους, μέχρι προ λίγων ημερών, σχολικούς χώρους. Το πρώτο καλωσόρισμα έγινε στην αίθουσα του εστιατορίου, όπου οι εκπαιδευτικοί και οι παλαιότεροι μαθητές υποδέχτηκαν με θερμό χειροκρότημα τους νέους συμμαθητές και συμμαθήτριες. Η ευφορία της πρώτης μέρας συνεχίστηκε και την ώρα του γεύματος. Στην τραπεζαρία του σχολείου τα παιδιά γεύτηκαν το τερψιλαρύγγιο έδεσμα που ετοίμασαν με αστείρευτη αγάπη οι μαγείρισσες του Σχολείου.

.

Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου 2017: Συνάντηση γνωριμίας με Γονείς

Την Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου 2017 και ώρα 7:00 μ.μ., μέσα σε κλίμα αλληλοκατανόησης και συνεργασίας πραγματοποιήθηκε η συνάντηση γνωριμίας της διεύθυνσης και του προσωπικού του “ΚΡΥΦΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ” με τους Γονείς. Ο Πνευματικός καθοδηγητής Αρχιμανδρίτης Επιφάνιος αφού καλωσόρισε όλους  τους παρευρισκόμενους τόνισε την ανάγκη άψογης συνεργασίας όλων, για το καλό των παιδιών και ευχήθηκε μια ευλογημένη και παραγωγική χρονιά. Ακολούθως ο Διευθυντής του Σχολείου Γιώργος Γεωργίου παρουσίασε το διδακτικό προσωπικό, τους στόχους και εμφάσεις, τις καινοτομίες και άλλες δραστηριότητες του Σχολείου για τη νέα σχολική χρονιά 2017 – 2018.

.

Δευτέρα 19 Ιουνίου 2017: Θεατρική παράσταση ``Χωρίς αλάτι``

Στις 19/6, στα πλαίσια εγκόλπωσης των σύγχρονων μεθόδων διδασκαλίας, οι μαθητές της Στ’ Τάξης παράθεσαν μια θεατρική παράσταση , παράσταση την οποία επιμελήθηκαν αποκλειστικά οι ίδιοι, στους γονείς τους. Η παράσταση αποτελούσε το επιστέγασμα ενός διαθεματικού σχεδίου εργασίας.

.

Πέμπτη 9 Ιουνίου 2017: Μαθ - Αθλήματα

Στις 9/6/17, στα πλαίσια των σύγχρονών προσεγγίσεων τα παιδιά της Γ’ Τάξης πέρασαν αλησμόνητες στιγμές με τους γονείς τους αφού επιδοθήκαν σε Μαθ- Αθλήματα. Γονείς και μαθητές αγωνίστηκαν μαζί στο στίβο της μάθησης με θέμα τα Μαθηματικά

.

Τετάρτη 31 Μαϊου 2017: Τελική γιορτή και τελετή αποφοίτησης

Στις 31 Μαΐου ήταν η τελική γιορτή και η τελετή αποφοίτησης. Τα παιδιά του “Κρυφού Σχολειού” ετοίμασαν την τελική τους γιορτή, μια γιορτή κατάμεστη από μηνύματα σχετικά με την Άλωση της Κωνσταντινούπολης. Παράλληλα, τα παιδιά της Στ’ Τάξης αποχαιρέτησαν το σχολείου που τους χάρισε τις πιο ωραίες αλησμόνητες εμπειρίες.

Τετάρτη 31 Μαϊου 2017: Επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Θυατείρων και Μεγάλης Βρεττανίας στο Σχολείο μας

Στις 31 Μαίου 2017, η μαθητική και εκπαιδευτική κοινότητα του Σχολείου έζησαν μια μοναδική εμπειρία που θα μείνει εσαεί φυλαγμένη στις ψυχές τους. Ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρεττανίας κ.κ. Γρηγόριοςεπισκέφτηκε το Σχολείο μας, συνέφαγε μαζί μας και χάρισε απλόχερα τις ευχές και τις νουθεσίες του σε όλους!

Τετάρτη 25 Μαϊου 2017 Σχολική Εκδρομή στην Πάφο

Στις 25 Μαίου πραγματοποιήθηκε η τελική εκδρομή του “ΚΡΥΦΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ” στην Πάφο. Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν σημαντικά μνημεία της πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς της Πάφου, της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης,

Τετάρτη 24 Μαϊου 2017 Έκθεση Εκπαιδευτικής Ρομποτικής- STEM, Μουσικών Οργάνων και άλλων Κατασκευών των παιδιών

 

Στις 24 Μαΐου, στα πλαίσια του μαθήματος της Ρομποτικής, τα παιδιά παρουσίασαν στο χώρο της Τραπεζαρίας τις κατασκευές τους στους γονείς, εξηγώντας παράλληλα τον τρόπο λειτουργίας και προγραμματισμού τους. Επίσης οι μαθητές της Ε΄ Τάξης παρουσίασαν διάφορα αυτοσχέδια μουσικά όργανα που έφτιαξαν οι ίδιοι ενώ τα παιδιά της Γ’ Τάξης έδειξαν τα λεωφορεία που είχαν φτιάξει.

Παρασκευή 12 Μαίου 2017: Εορτή Αγίου Επιφανίου

Στις 12 Μαίου του 2017 , ανήμερα της γιορτής του Αγίου Επιφανίου, η μαθητική και η εκπαιδευτική οικογένεια του “Κρυφού Σχολειού”, έβαλε τα γιορτινά της, μια που ο αγαπητός μας Πάτερ είχε τη γιορτή του. Μετά τον εκκλησιασμό σύσσωμο το “Κρυφό Σχολειό” του ευχήθηκε από τα βάθη της ψυχής του ευλογημένα χρόνια και συνέφαγαν μαζί του ένα τερψιλαρύγγιο γεύμα.

Δευτέρα 24 Απριλίου 2017: Επίσκεψη στο Ρωσικό Πολιτιστικό Κέντρο

Στις  24 Απριλίου έγινε η επίσκεψη στο Ρωσικό Πολιτιστικό Κέντρο, η οποία. Πιο επισταμένα, μια ομάδα παιδιών του Σχολείου μας, μαζί με το διευθυντή μας επισκέφθηκαν το Ρωσικό Πολιτιστικό Κέντρο στη Λευκωσία. Η εκδήλωση αυτή τους μεταλαμπάδευσε στοιχεία της ρωσικής πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω ενός μεστού καλλιτεχνικού προγράμματος.

 

Μεσημεριανό με την αποστολή στη Μαδαγασκάρη

Στις 5 Απριλίου επισκέφτηκε το Σχολείο μας η κα Μίλα Λεβίνσκυ και μας παρουσίασε μια σύντομη προβολή από το πρόσφατο ταξίδι της στη Μαδαγασκάρη, με στιγμιότυπα από την εκεί ζωή των παιδιών. Η Μαθητική κοινότητα του Σχολείου μας πρόσφερε με ανιδιοτέλεια ένα σεβαστό ποσό για τα παιδιά της Μαδαγασκάρης, που το έχουν τόση ανάγκη.

Εθνικός εορτασμός 1ης Απριλίου 1955 -59 στην Κυπερούντα

 

 

Ομάδα παιδιών του Σχολείου μας συμμετείχε στους εθνικούς εορτασμούς για την έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ 1955 -59, στην Κυπερούντα. Παιδιά του «ΚΡΥΦΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ» μετέφεραν φλόγα από το σπίτι του παππού Θεοδόση που φιλοξένησε τον Διγενή στην πλατεία, πήραν μέρος στην παρέλαση και τις άλλες εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν εκπροσωπώντας επάξια το Σχολείο μας.

 

Ενδοσχολικός εορτασμός 1ης Απριλίου 1955

Στην εκπνοή του μήνα Μαρτίου, μέσα από ένα σύντομο αλλά μεστό με εθνικά μηνύματα σχολικό εορτασμό, ζήσαμε νοερά τα ηρωικά χρόνια του 1955-59. Το μεγαλείο των ηρώων μας ζωντάνεψε μπροστά στα μάτια μας μέσα από τις απαγγελίες των ποιημάτων, τα ένθερμα τραγούδια, τους λεβέντικούς χορούς και το μελοποιημένο θεατρικό.

Εορτασμός 25ης Μαρτίου

Η μαθητική οικογένεια του “Κρυφού Σχολειού”, γιόρτασε ενδοσχολικά την εθνική εορτή της 25ης Μαρτίου και το τεράστιο θρησκευτικό γεγονός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Η γιορτή που ετοιμάστηκε με τόσο ανόθευτο ζήλο από τα παιδία μας μετέφερε στα ηρωικά χρόνια του 1821 και ξαναζωντάνεψε στις καρδιές μας όλα τα ιδανικά που διαποτίζουν την ψυχή του ατρόμητου Έλληνα. Ο εθνικός εμβολιασμός συνεχίστηκε και ανήμερα της 25ης Μαρτίου με την καθιερωμένη εκδήλωση του Συνδέσμου Γονέων, που έλαβε χώρα στο καφεστιατόριο του σχολείου μας.

Άσκηση πυρόσβεσης

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε άσκηση πυρόσβεσης, την Τρίτη 21 Μαρτίου. Το σενάριο προέβλεπε εκκένωση του σχολικού κτηρίου, απεγκλωβισμό παιδιού της Στ΄ Τάξης και κατάσβεση της πυρκαγιάς.

 

Διαδρομή αγάπης ``Ένα όνειρο μια ευχή``.

Τα μαθητικά μέλη τόσο του Δημοτικού Σχολείου όσο και του Νηπιαγωγείο έδειξαν τα ανιδιοτελή συναισθήματα που τα διακατέχουν συγκεντρώνοντας ένα σεβαστό ποσό, ποσό το οποίο πρόσφεραν στον εκπρόσωπο του Συνδέσμου, όταν επισκέφτηκαν το σχολείο μας στις 16 Μαρτίου 2017, με τη συνοδεία εθελοντών μοτοσικλετιστών. Ο Σύνδεσμος αυτός βοηθά τα παιδιά με καρκίνο.

 

Η φύση στη λογοτεχνία. Φιλική συμμετοχή του Σχολείου μας στην εκδήλωση της Σχολής Πασκάλ.

Στις 15 Μαρτίου 2017 οι μαθητές της Ε΄ Τάξης του  Σχολείου μας, παρουσίασαν, στο κατάμεστο Παττίχειο Θέατρο, την απαγγελία “Από τον Όμηρο ως τα τώρα, αμπέλι, ελιά, κρασί και ρώγα, που έφερε τη συγγραφική επιμέλεια της κυρίας Παναγιώτας Σκόφιλτ, απαγγελία που συνοδεύτηκε και από ένα όμορφο χορευτικό.  Η παρουσίαση του σχολείου μας εντασσόταν στα πλαίσια της  συνεργασίας που έχουμε με την Ιδιωτική Σχολή “Πασκάλ”.

 

Τα ποιήματα που αγαπήσαμε. Ένα οδοιπορικό στους στίχους που μας μεγάλωσαν.

Ο Εκπαιδευτικός Όμιλος Κύπρου σε συνεργασία με το ΚΕ΄ Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού και το Ιδιωτικό Δημοτικό “Το Κρυφό Σχολειό”, διοργάνωσαν ένα αλησμόνητο ποιητικό δρώμενο που καταπιανόταν με τα ποιήματα που βρίσκονταν στα αναγνωστικά των παλαιοτέρων χρόνων. Κύριος ομιλητής της βραδιάς ήταν ο κ. Δημήτρης Μικελλίδης, επιθεωρητής του σχολείου μας. Η βραδιά ενδύθηκε από απαγγελίες ποιημάτων και τραγούδια. Στην εκδήλωση αυτή έλαβαν μέρος παιδιά της Γ΄ και Δ΄ Τάξης του σχολείου μας.

 

Επίσκεψη Χωρεπισκόπου Αμαθούντος κ.κ. Νικολάου

Στις 22  Φεβρουαρίου, επισκέφτηκε το σχολείο μας ο Χωρεπίσκοπος Αμαθούντας κύριος κύριος Νικόλαος. Τα πατερικά του λόγια καθώς και οι εγκάρδιες νουθεσίες, που σκόρπισε απλόχερα, θα μείνουν βαθιά χαραγμένες στις παιδικές ψυχές.

 

Εκδρομή στον Παναγία του Γλωσσά και στον Αρακαπά

Τα παιδιά του σχολείου απόλαυσαν ξέγνοιαστες στιγμές στην εκδρομή που διοργανώθηκε στις 9 Φεβρουαρίου 2017. Οι μαθητές των Α’, Β’ και Γ’ τάξεων επισκέφτηκαν την Παναγία του Γλωσσά καθώς και την Παναγία την Ιαματική. Στη συνέχεια, πέρασαν εποικοδομητικό χρόνο στο πανέμορφο χωριό του Αρακαπά. Τα παιδιά των Δ’, Ε’ και Στ΄ τάξεων επισκέφτηκαν το χιονοδρομικό κέντρο και αφού παρακολούθησαν μαθήματα σκι από ειδικούς εκπαιδευτές, απόλαυσαν ανέμελες στιγμές κάνοντας σκι και φτιάχνοντας ομαδικά χιονάνθρωπους.

 

Φιλανθρωπικό Δείπνο ``Μαγειρεύοντας για τους Μεγάλους, για καλό σκοπό``

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, στις 8 Φεβρουαρίου 2017, το 6ο Φιλανθρωπικό Δείπνο “Μαγειρεύοντας για τους Μεγάλους, για καλό σκοπό” που ήταν αφιερωμένο στην Κωνσταντινούπολη. Παιδιά και εκπαιδευτικοί εργάστηκαν σκληρά και πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους σαν επαγγελματίες.

Θερμές ευχαριστίες σε όλους, όσοι συνέβαλαν στην επιτυχία της εκδήλωσης, στους χορηγούς, στον Παγκύπριο Σύνδεσμο Αρχιμαγείρων, στα ξενοδοχεία “4 Seasons” και Κούριο, στους εκπαιδευτικούς, τα παιδιά και στους γονείς που συμμετείχαν.

Εορτή Αγίου Αθανασίου

Στις 18 Ιανουαρίου 2017 ομάδα παιδιών και εκπαιδευτικών από το «ΚΡΥΦΟ ΣΧΟΛΕΙΟ» επισκέφτηκε τον εορτάζοντα  Πανιερότατο Μητροπολίτη Λεμεσού κ.κ. Αθανάσιο και πήραν την ευλογία απ’ αυτόν.

Διαθεματική Ημερίδα Ε’ και Στ’ τάξεων για την Μεσογειακή διατροφή “Η μαμά μου μαγειρεύει καλύτερα από τη δική σου”

Τα παιδιά των τάξεων Ε΄και Στ΄, οργάνωσαν και παρουσίασαν στις 17 Ιανουαρίου 2017, το σχέδιο εργασίας “Η μαμά μου μαγειρεύει καλύτερα από τη δική σου”. Το συγκεκριμένο σχέδιο εργασίας, βασίστηκε σε δύο νέες και βασικές προσεγγίσεις του Υπουργείου Παιδείας, τη Διαθεματικότητα και τη Διαφοροποίηση. Οι εκπαιδευτικοί των Ε’ και Στ’ τάξεων, Νικολέττα Ζαχαρία και Αφροδίτη Χρίστου, στηρίχτηκαν στη βιωματική μάθηση και μετέτρεψαν τους μαθητές τους σε δασκάλους. Αρχικά, οι ίδιοι οι μαθητές ανάλαβαν τα ηνία στη διδασκαλία των εγκλίσεων στους γονείς των δύο τάξεων και μετέπειτα μετατράπηκαν σε διακεκριμένους μάγειρες, όπου καθοδηγούσαν βήμα προς βήμα τους γονείς τους στην εκτέλεση των δικών τους υγιεινών συνταγών, βασισμένων στη Μεσογειακή Διατροφή. Η όλη διοργάνωση έλαβε τέλος με πρωταγωνιστές μας, τα παιδιά των δύο τάξεων, τα οποία έγιναν μέτοχοι σε μια προσπάθεια προώθησης του υγιεινού τρόπου ζωής, μέσα από μια πληθώρα δραστηριοτήτων με αποδέκτες τους ίδιους τους γονείς τους.

Εξορμήσεις Αγάπης: Κάλαντα

Προτού να αρχινίσει η ανάπαυλα για τις χριστουγεννιάτικές διακοπές, το μαθητικό δυναμικό του Β΄ Κύκλου του Σχολείου μας σκόρπισε χαρά με τις μελίρρυτες φωνές του τραγουδώντας ύμνους και κάλαντα των Χριστουγέννων και των Φώτων. Η αστυνομία Λεμεσού, η Αρχή Λιμένων, η Υπεραγορά Άλφα Μέγα και το Μέλαθρον των Αγωνιστών της ΕΟΚΑ αποτέλεσαν μερικούς από τους προορισμούς των παιδιών. Μέσα από τις εξορμήσεις αυτές τα παιδιά γεύτηκαν τους καρπούς της ανιδιοτελής προσφοράς, μια που μερίδιο των εσόδων διατέθηκε σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Χριστουγεννιάτικές γιορτές

Λίγες μέρες προτού να εκπνεύσει ο μήνας Δεκέμβριος τα μαθητικά μέλη του σχολείου παρουσίασαν με περισσή υπερηφάνια στους γονείς τους  τις χριστουγεννιάτικες τους γιορτές. Όλες οι εορτές, που έλαβαν χώρα στην κατάμεστη αίθουσα του θεάτρου του “Κρυφού Σχολειού”, προσέγγισαν το πραγματικό νόημα που αναβλύζει η γέννηση του Θεανθρώπου Χριστού. Μέσα από την αναπαράσταση της σκηνικής εικόνας και από τα διασκευασμένα θεατρικά “Μπάρμπα Πανώφ ” και “Στο Χριστό στο Κάστρο”, γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί προσέγγισαν το ταπεινό σπήλιο της γέννησης με ένα απλό αλλά πρωτόγνωρο τρόπο.

Καταδίκη ψευδοκράτους 15 Νοεμβρίου

Τα παιδιά του Κρυφού Σχολειού με μια λιτή εκδήλωση καταδίκασαν την ανακήρυξη του ψευδοκράτους στην κατεχόμενη πατρίδα μας. Στα πλαίσια της εκδήλωσης παρακολούθησαν ένα θεατρικό που παρουσίασαν τα παιδιά της Στ΄τάξης και τραγούδησαν αντικατοχικά τραγούδια. Με το τέλος της εκδήλωσης στα πρόσωπά τους διακρινόταν η στενοχώρια για όσα διαδραματίστηκαν στην πατρίδα μας το μαύρο καλοκαίρι του 1974, η θλίψη για τη συνεχιζόμενη αδικία, αλλά και η θέληση για αγώνα μέχρι την απελευθέρωση.

Διάλεξη Σχολής Γονέων

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πρώτη διάλεξη της φετινής χρονιάς, στα πλαίσια της Σχολής Γονέων, με ομιλητή τον κύριο Δημήτρη Μικελλίδη, Επιθεωρητή Δημοτικής Εκπαίδευσης και με θέμα «Μεγαλώνοντας παιδιά σε ένα κόσμο απαιτητικό, γεμάτο παγίδες. Πρακτικές ενίσχυσης του γονεϊκού ρόλου για σωστή διαπαιδαγώγηση». Τη διάλεξη, που οργάνωσε το Σχολείο μαζί με τις Επιτροπές Γονέων Νηπιαγωγείου και Δημοτικού, παρακολούθησαν αρκετοί γονείς και εκπαιδευτικοί, που έμειναν απόλυτα ικανοποιημένοι για τα πολύ χρήσιμα πράγματα που άκουσαν. Καθολική ήταν η απαίτηση όπως οι διαλέξεις στα πλαίσια της Σχολής Γονέων συνεχιστούν, με εμπλοκή, εάν είναι δυνατόν, όλων των γονιών του Σχολείου.

Εκδρομή στη Σκαρίνου - Λεύκαρα - Τόχνη 10 Νοεμβρίου 2016

Την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε η πρώτη εκδρομή του σχολείου. Η εξόρμησή έφερε ένα άρωμα ξεκούρασης αλλά και μια διδακτική οσμή. Τα παιδιά του πρώτου κύκλου επισκέφτηκαν την πανέμορφη εκκλησία των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στην Τόχνη  ενώ τα παιδιά του δεύτερου κύκλου πήγαν στην μεγαλόπρεπη εκκλησία του Τιμίου Σταυρού και στο  εθνολογικό μουσείο παραδοσιακής κεντητικής και αργυροχοΐας στα Λεύκαρα.  Στη συνέχεια όλοι κατευθύνθηκαν στο κτήμα Γεωργιάδη, όπου γεύτηκαν τα τερψιλαρύγγια εδέσματα για μεσημεριανό. Η εκδρομή περατώθηκε με την παρακολούθηση των προγραμμάτων “Ζυμώνω και φουρνίζω παραδοσιακά” και “Ελιά ο θησαυρός της Γης”. Ήταν μια αλησμόνητη εμπειρία!

Βάφτιση Βασίλειου

Την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2016 τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί του Σχολείου βίωσαν μια αλησμόνητη εμπειρία, παρακολουθώντας τη βάφτιση του μικρού Βασίλη. Όλοι με ένα στόμα ευχήθηκαν την ιερή ώρα του μυστηρίου, η νέα του ζωή να φωτίζεται καθημερινά από την άσβηστη παρουσία του μεγαλοδύναμου Θεού.

 

Εορτασμός 28ης Οκτωβρίου 1940

Στις 26 Οκτωβρίου, ανήμερα της εορτής του Αγίου Δημητρίου, στο σχολικό αιθέρα χύθηκε ένα πατριωτικό άρωμα,καθώς γιορτάστηκε πανηγυρικά από τη μαθητική και εκπαιδευτική κοινότητα το ένδοξο και ηρωικό “ΟΧΙ” του ελληνικού λαού! Το μαθητικό δυναμικό μυήθηκε στα ένδοξα χρόνια της ελληνικής ψυχής μέσω των πατριωτικών τραγουδιών και των λεβέντικών χορών που παρουσιάστηκαν. Επιπλέον, το θεατρικό αλλά και τα ποιήματα που ετοιμάστηκαν για τις ανάγκες του ενδοσχολικού εορτασμού αποτέλεσαν το έναυσμα και το εφαλτήριο για την προσέγγιση των ευλογημένων εκείνων στιγμών που συνιστούν για το Έθνος μας το αιώνιο έμβλημα αδιάσπαστης ενότητας και αέναη πηγή των υψηλότερων και ευγενέστερων υπέρ της ανθρωπότητας εμπνεύσεων.

Βιβλιοπαρουσίαση

Τη Δευτέρα 24/10/2016, οι πύλες του “Κρυφού Σχολειού”, άνοιξαν και  υποδέχτηκαν τον επιθεωρητή του σχολείου, κύριο Δημήτρη Μικελλίδη, ο οποίος παρουσίασε στο θέατρο του σχολείου το έκτο του συγγραφικό εγχείρημα με τίτλο “Στης ζωής μου (μας) τις στράτες …”. Το βιβλίο αυτό, αποτελούμενο από 53 μικρά διηγήματα, συνιστά ένα λογοτεχνικό αριστούργημα που αναβλύζει μηνύματα ζωής.

 

 

 

 

Αγιασμός στο σχολείο

Το σχολικό γίγνεσθαι αρχινά με τον καθιερωμένο αγιασμό που έλαβε χώρα στις 14/9/2016. Ο πνευματικό μας καθοδηγητής έδωσε την ευλογία του για μια χρονιά μεστή από μάθηση και δημιουργικότητα, μετά από τον εκκλησιασμό, στον οποίο παραβρέθηκαν οι μαθητές του σχολείου . Στο χώρο του θεάτρου έσμιξαν οι προσευχές τόσο του εκπαιδευτικού όσο και του μαθητικού δυναμικού, αυτή τη σημαντική μέρα για τη χριστιανοσύνη, για μια χρονιά με ανεξίτηλα σημάδια μαθησιακής υφής.

Πρώτη μέρα στο σχολείο

Οι πύλες του «Κρυφού Σχολειού» άνοιξαν διάπλατα και υποδέχτηκαν το μαθητικό δυναμικό την Παρασκευή 9/9/2016. Την τιμητική τους είχαν τα παιδιά της Α΄ Τάξης που αντίκρισαν για πρώτη φορά το «Μεγάλο Σχολείο». Το ζεστό και εγκάρδιο χαμόγελό της δασκάλας τους, τους έκανε να νιώσουν άνετα στο νέο σχολικό περιβάλλον. Επιπλέον, η οικογένεια του «Κρυφού Σχολειού», υποδέχτηκε στους κόλπους της τα νέα παιδιά που προέρχονταν από άλλα σχολεία. Οι παιδικές φωνές γέμισαν ασφυκτικά τους άδειους, μέχρι προ λίγων μηνών, σχολικούς χώρους. Η ευφορία της πρώτης μέρας συνεχίστηκε και την ώρα του γεύματος. Στην τραπεζαρία του σχολείου τα παιδιά γεύτηκαν το τερψιλαρύγγιο έδεσμα που ετοίμασαν με αστείρευτη αγάπη οι μαγείρισσες του σχολείου και χαλάρωσαν πίνοντας το δροσιστικό χυμό τους.

Ενημερωτική Συνάντηση με Γονείς

Η σχολική χρονιά ξεκίνησε με την ενημερωτική συνάντηση γονέων και εκπαιδευτικών στις 7 Σεπτεμβρίου στο θέατρο του «Κρυφού Σχολειού». Ο διευθυντής ενημέρωσε τους γονείς για το εκπαιδευτικό έργο που επιτελέστηκε την περασμένη χρονιά καθώς και τους γενικούς στόχους που έθεσε η σχολική κοινότητα για την τρέχουσα χρονιά. Στη συνέχεια, οι εκπαιδευτικοί έδωσαν κατευθυντήριες γραμμές για το έργο τους στους γονείς στις αίθουσες διδασκαλίας.

28η Οκτωβρίου

Resize of 1Με μεγάλη περηφάνια  και εθνική συγκίνηση τιμήσαμε και φέτος την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. Με θεατρικά δρώμενα, τραγούδια, ποιήματα και χορούς γνωρίσαμε τους επικούς αγώνες των Ελλήνων για ελευθερία. Τα παιδιά, γεύτηκαν λίγη από τη δύναμη ψυχής των ηρώων και εξέφρασαν το διακαή πόθο τους  για λευτεριά της σκλαβωμένης μας πατρίδας.

Εκδρομή στο Όμοδος

Στις 5 Νοεμβρίου 2015 πραγματοποιήσαμε την πρώτη μας εκδρομή στο χωριό  2Όμοδος της επαρχίας Λεμεσού. Επισκεφθήκαμε την Ιερά Μονή του Τίμιου Σταυρού όπου ο ιερέας  μας μίλησε για την ιστορία του Τίμιου Σταυρού, την επίσκεψη της Αγίας Ελένης στο νησί μας, για το Άγιο σχοινί που έδεσαν τον Χριστό, και μας εξήγησε γιατί ο ναός πήρε το όνομά του. Προσκυνήσαμε τα ιερά κειμήλια και είδαμε την κάρα του Αποστόλου Φιλίππου. Επισκεφτήκαμε  επίσης τα Μουσεία στον περίβολο του ναού, είδαμε στολές και φωτογραφίες ηρώων της ΕΟΚΑ, καθώς και παραδοσιακά κεντήματα. Στη συνέχεια περπατήσαμε στα γραφικά δρομάκια του χωριού και δοκιμάσαμε τα νόστιμα, παραδοσιακά κουλούρια, τα αρκατένα.

Χριστουγεννιάτικες γιορτές

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος γιορτάσαμε τη γέννηση του Χριστού μας, που σαρκώθηκε για μας και τη σωτηρία μας. Τα παιδιά του Α΄ κύκλου του σχολείου μας μετέφεραν άψογα τη σκηνή της γέννησης, ενώ τα παιδιά του Β΄ κύκλου πέρασαν ισχυρά μηνύματα αγάπης και φιλανθρωπίας  μέσα από το θεατρικό  «Τα δώρα του βασιλιά».

Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα

3Στις 17 και 22 Δεκεμβρίου,  τα παιδιά του σχολείου μας με τις ζεστές φωνούλες τους, τραγούδησαν τα κάλαντα και σκόρπισαν τη χαρά και την αγάπη τους,  με την επίσκεψη τους στο Μέλαθρον αγωνιστών της ΕΟΚΑ στην Παλώδια καθώς και στις διάφορες υπηρεσίες της πόλης μας όπως την Αρχή Λιμένων, το Δημαρχείο Λεμεσού, την Αστυνομική Διεύθυνση  Λεμεσού και την Αρχή Ηλεκτρισμού.

Επίσκεψη παιδιών από το «Σπίτι του Μάριου»

5Στις 19 Δεκεμβρίου μας επισκέφθηκαν, μετά από πρόσκλησή μας, άτομα με ειδικές ικανότητες, από το Σπίτι του Μάριου, μαζί με τους συνοδούς τους. Εκφράζοντας έμπρακτα την  αγάπη τους προς τα άτομα αυτά, όπως μας ζητά ο Χριστός, τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί μας έδειξαν την ελληνική φιλοξενία τους, τραγούδησαν και χόρεψαν μαζί τους, προσφέροντας τους αληθινή αγάπη που υπερβαίνει κατά πολύ την ανοχή στη διαφορετικότητα. Ήταν μια πραγματικά πολύ συγκινητική συνάντηση που θα μείνει αξέχαστη σε όλους.

Επίσκεψη Χωρεπισκόπου

6Λίγο πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων είχαμε την ευλογία να μας επισκεφθεί και να μας δώσει τις ευχές του, μαζί με τις πατρικές του νουθεσίες , ο Θεοφιλέστατος Χωρεπίσκοπος Αμαθούντος κ. Νικόλαος. Τα παιδιά τραγούδησαν και χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς, εκφράζοντας έτσι τη χαρά και την ευγνωμοσύνη τους για το αδιάπτωτο ενδιαφέρον του Θεοφιλεστάτου και της Μητρόπολής μας προς το Σχολείο μας.

Εορτή Αγίου Αθανασίου

4Στις 18 Ιανουαρίου 2016 ομάδα παιδιών και εκπαιδευτικών από το «ΚΡΥΦΟ ΣΧΟΛΕΙΟ» επισκέφτηκε τον εορτάζοντα  Πανιερότατο Μητροπολίτη Λεμεσού κ.κ. Αθανάσιο και πήραν την ευλογία απ’ αυτόν.

Επίσκεψη στο Περιβαλλοντικό Κέντρο Ακρωτηρίου και στο Κυπριακό Περιβαλλοντικό Κέντρο Έρευνας και Εκπαίδευσης της Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού

Στα πλαίσια του μαθήματος των Φυσικών Επιστημών καθώς και της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, οι μαθητές της Δ΄τάξης του σχολείου μας επισκέφθηκαν το περιβαλλοντικό κέντρο της μητρόπολης όπου εκεί μελέτησαν και γνώρισαν την κυπριακή χλωρίδα. Οι μαθητές των τάξεων Ε΄ και ΣΤ΄ επισκέφθηκαν το περιβαλλοντικό κέντρο Ακρωτηρίου όπου είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την βιοποικιλότητα της περιοχής και τις ασχολίες των κατοίκων.

 

Rotation of 1   Rotation of 2

Γιορτή των Γραμμάτων

Η εορτή των 3 Ιεραρχών γιορτάστηκε με ένα διαφορετικό τρόπο στο σχολείο μας φέτος. Ο σχολικός αιθέρας διανθίστηκε με μια πλειάδα δραστηριοτήτων που προήγαγαν την αγάπη για το διάβασμα. Μέρος του εορταστικού διαφοροποιημένου σχολικού προγράμματος ήταν και η δραματοποιημένη αφήγηση που παρουσίασε η κα Βοσκαρίδου στη μαθητική κοινότητα. Τέλος, τη μέρα των γραμμάτων ανακοινώθηκε η ιδέα για τη δημιουργία κινητής βιβλιοθήκης.

Τηλεπαιχνίδι Γνώσης - Παζαράκι φιλαναγνωσίας``

7Μέσα στο Δεκέμβρη, τα παιδιά της Ε΄ Τάξης μαζί με τους γονείς τους, ταξίδεψαν στον κόσμο της Γνώσης δια μέσου της βιωματικής μάθησης. Μέσα από ένα πρωτοποριακό σχέδιο εργασίας, το οποίο εδραζόταν στις νέες παιδαγωγικές  προσεγγίσεις, στη διαφοροποίηση και στη διαθεματικότητα με μαθησιακούς στόχους από τα γνωστικά αντικείμενα των Ελληνικών, των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, της Τέχνης, του Σχεδιασμού και Τεχνολογίας, των Γαλλικών, της Γεωγραφίας, της Ιστορίας, της Ορθόδοξης Αγωγής και της Αγωγής Υγείας..

Κατά την εκπαιδευτική δραστηριότητα, η δράση των παιδιών ήταν πολύπλευρη. Αρχικά, ενστερνιζόμενοι το ρόλο του δασκάλου, δίδαξαν στους γονείς τους Ελληνικά. Επιπρόσθετα, γονείς και παιδιά έζησαν την εμπειρία ενός τηλεπαιχνιδιού γνώσης στο διαμορφωμένο χώρο της τραπεζαρίας του “Κρυφού Σχολειού” που θύμιζε πλατό τηλεοπτικής εκπομπής. Το τηλεπαιχνίδι γνώσης έδωσε σκυτάλη στο παζαράκι φιλαναγνωσίας. Τα παιδιά υποδυόμενα τους υπάλληλους ενός καταστήματος, πωλούσαν στους γονείς τους πρωτότυπες κατασκευές από φύλλα βιβλίων. Ήταν μια αλησμόνητη μαθησιακή εμπειρία που θα μείνει εσαεί χαραγμένη στις καρδιές των συμμετεχόντων.

Φιλανθρωπικό δείπνο «Μαγειρεύοντας για τους μεγάλους για καλό σκοπό»

Στις 24 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας το καθιερωμένο φιλανθρωπικό δείπνο που ετοιμάζεται από τα παιδιά για τους  γονείς τους. Φέτος, επιλέξαμε τη ρωσική κουζίνα και ετοιμάσαμε εδέσματα και ποτά βασισμένα στη ρωσική κουλτούρα και  καθημερινότητα.  Συμπαραστάτης μας στο φετινό δείπνο ήταν η ρωσική πρεσβεία που εδρεύει στη Λευκωσία. Το δείπνο τέθηκε υπό την αιγίδα του Ρώσου πρέσβη κ. Οσάτσι ο οποίος μας τίμησε με την παρουσία του. Την όμορφη βραδιά ένδυσαν μουσικά οι ζεστές φωνές της χορωδίας της ρωσικής πρεσβείας.  Οι μαθητές του σχολείου μας πέραν από την προετοιμασία των φαγητών και το σερβίρισμα, παρουσίασαν παραδοσιακούς ρωσικούς χορούς και τραγούδησαν ρωσικά τραγούδια.

 

9   8

Εκδρομή στην επαρχία Αμμοχώστου

11Στις 25 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε η δεύτερη εκδρομή μας. Επισκεφτήκαμε το Μοναστήρι του Αγίου Κενδέα στην επαρχία Αμμοχώστου, το μνημείο ηρώων του αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-59, στο χώρο όπου ο πρώτος ήρωας του αγώνα Μόδεστος Παντελή άφησε την τελευταία του πνοή από ηλεκτροπληξία. Ακολούθως επισκεφτήκαμε τον Αχυρώνα του Λιοπετρίου, εκεί όπου τα τέσσερα παλικάρια έπεσαν μαχόμενοι ηρωικά.

Αφιέρωμα στον Οδυσσέα Ελύτη από τα παιδιά της Δ΄ τάξης του σχολείου μας

12Η διδασκαλία του ποιήματος «Κορίτσι», στα πλαίσια του μαθήματος των ελληνικών, ξύπνησε το ενδιαφέρον τους για περαιτέρω μελέτη της ζωής και του έργου του σπουδαίου Έλληνα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη, κι έτσι ετοίμασαν  ένα σύντομο αφιέρωμα, το οποίο επέλεξαν να παρουσιαστεί 18 Μαρτίου αφού συμπληρώνονταν ακριβώς είκοσι χρόνια από την ημέρα που ο ποιητής πέρασε στην αιωνιότητα. Κάθε νέα πληροφορία αναζωπύρωνε τη φλόγα μέσα τους για μάθηση και δίψα να γνωρίσουν όσο το δυνατό καλύτερα τον σπουδαίο αυτό Έλληνα ποιητή.  Τραγούδησαν «Το Κορίτσι», την «Ελένη», «Της αγάπης αίματα», «Τα τζιτζίκια» και φυσικά το «Άξιον εστί».

Επίσκεψη του Μιχάλη Βιολάρη στο σχολείο μας

Η επίσκεψη του μουσικού Μιχάλη Βιολάρη αποτέλεσε την ολοκλήρωση του αφιερώματος για τον Οδυσσέα Ελύτη μιας  και ο ίδιος ερμήνευσε τραγούδια που γράφτηκαν από τον σπουδαίο Έλληνα ποιητή. Τα παιδιά βίωσαν μια μοναδική εμπειρία γνωρίζοντας τον από κοντά κι έμαθαν σημαντικές λεπτομέρειες για την γνωριμία του με τον ποιητή καθώς και για το πώς κατέληξε να τραγούδα στίχους του. Η επίσκεψη κορυφώθηκε με τον κύριο Βιολάρη και τα παιδιά να ενώνουν τις φωνές τους και να ερμηνεύουν τραγούδια του.

 

13

Το άλφα και το ωμέγα της γνώσης

14Στην εκπαιδευτική δραστηριότητα “Το Α & το Ω της Μάθησης”, τα παιδιά της Ε΄τάξης, αφού παρουσίασαν ένα ραπ μουσικό κομμάτι με τα αυτοσχέδια μουσικά τους όργανα, φτιαγμένο ειδικά για τις ανάγκες του σχεδίου εργασίας, δίδαξαν στους γονείς τους την πρόσθεση και την αφαίρεση των δεκαδικών αριθμών. Στη συνέχεια υποδύθηκαν τους υπάλληλους μιας φρουτολαχαναγοράς και πωλούσαν φρέσκα φρούτα και λαχανικά αλλά και χειροποίητες δημιουργίες από ντεκουπάζ στους ίδιους τους γονείς τους. Επιπρόσθετα, τα παιδιά για τις ανάγκες προώθησης της αγοράς τους δημιούργησαν διαφημιστικά σποτ και φυλλάδια. Ήταν μια αλησμόνητη μαθησιακή εμπειρία που θα μείνει εσαεί χαραγμένη στις καρδιές των συμμετεχόντων, αφού οι ίδιοι οι μαθητές σκορπούσαν απλόχερα τη γνώση στους γονείς τους.

Γαλλική Ημερίδα

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος στις 2 Φεβρουαρίου 2016, τιμήσαμε την Γαλλοφωνία με την διοργάνωση της Γαλλικής ημερίδας.  Σε συνεργασία με την Alliance Française de Limassol και με την συμμέτοχη της ΣΤ’ τάξης  του ΙΣΤ΄ Δημοτικού Σχολείου Λεμεσού (Πολύκαρπου Βλάχου). Αρχικά όλοι οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να γευτούν το γαλλικό πρωινό και στη συνέχεια συμμετείχαν σε διάφορα εκπαιδευτικά εργαστήρια. Μέσα από τη γαλλική ημερίδα οι μαθητές είχαν  την ευκαιρία να γνωρίσουν διάφορες πτυχές του γαλλικού πολιτισμού αλλά επίσης να αναπτύξουν περισσότερο τις  επικοινωνιακές και γλωσσικές τους δεξιότητες.

Τηλεπαιχνίδι γνώσεων στην αγγλική γλώσσα

Στις 13 Απριλίου οι μαθητές της Γ’ και Δ’ τάξης πραγματοποίησαν ένα τηλεπαιχνίδι στο μάθημα των Αγγλικών με μεγάλη επιτυχία. Καλεσμένοι στο τηλεπαιχνίδι ήταν οι γονείς των παιδιών, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να παίξουν και να διασκεδάσουν με τα παιδιά τους, παρακολουθώντας ταυτόχρονα την πρόοδο τους και τη διδακτική ύλη των Αγγλικών. Μέσα από διάφορες ερωτήσεις και απαντήσεις πολλαπλών επιλογών, γονείς και μαθητές ένωσαν τις γνώσεις τους σε ένα διαφορετικό μάθημα της Αγγλικής γλώσσας με στόχο να κερδίσει η καλύτερη ομάδα.

Δειγματικά Μαθήματα Α΄τάξης

Η συνεργασία σχολείου-οικογένειας αναδεικνύεται ως ιδιαίτερα σημαντικός παράγοντας στην υγιή γνωστική, συναισθηματική και κοινωνική ανάπτυξη των παιδιών. Η παραδοχή της σημαντικότητας της αποτελεσματικής συνεργασίας και της ουσιαστικής επικοινωνίας εκπαιδευτικών-γονέων θέτει ως αναγκαιότητα τη ουσιαστική επικοινωνία  του πολύπλευρου αυτού πεδίου και την κατανόηση των παραγόντων που τη διαμορφώνουν. Με γνώμονα λοιπόν τον πιο πάνω λογισμό και μέσα στα πλαίσια συνεργασίας σχολείου και οικογένειας  τα παιδιά της Α τάξης του Κρυφού Σχολειού φιλοξένησαν την Τρίτη 3 Νοεμβρίου  και ώρα 7:45  τους γονείς τους, που παρακολούθησαν μάθημα Ελληνικών . Ακολούθως, με το πέρας του μαθήματος οι γονείς είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για θέματα που αφορούν το σχολικό πρόγραμμα και την πρόοδο των παιδιών τους στο σύνολο της τάξης. Ειδικότερα, η εκπαιδευτικός παρείχε αναλυτικές και συγκεκριμένες πληροφορίες στους γονείς για το πώς να επιβλέπουν τις δραστηριότητες των παιδιών τους που αφορούν το σχολικό πρόγραμμα. Η δραστηριότητα αυτή επαναλαμβάνεται  στο τέλος Μαΐου.

Παιχνίδι στη χώρα των αριθμών

Στα πλαίσια του μαθήματος των Μαθηματικών, η Β΄ και η Γ΄ τάξη του «ΚΡΥΦΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ» συμμετείχαν στην εκδήλωση «Παιχνίδι στη χώρα των αριθμών», στο οποίο είχαν τη δυνατότητα να εξασκηθούν στην επίλυση μαθηματικών προβλημάτων με παιγνιώδη τρόπο, σε συνεργασία με τους γονείς τους.

Υποδοχή Μητροπολίτη Μπουκόμπας Τανζανίας

Στις 11 Μαΐου υποδεχτήκαμε στο σχολείο μας τον Μητροπολίτη Μπουκόμπας Τανζανίας, κ.κ. Ιερώνυμο, που μας μίλησε για τη Μητρόπολή του, το ιεραποστολικό έργο που γίνεται στην Τανζανία και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. Τα παιδιά τραγούδησαν και έψαλλαν μαζί με τον Μητροπολίτη, άκουσαν με ιδιαίτερη προσοχή τα όσα τους είπε και στήριξαν οικονομικά το έργο του, με έρανο που πραγματοποίησαν.

 

15

Μικροι Δημοσιογράφοι

Στις 24 Μαίου 2016, επισκέφθηκε τη Γ´ τάξη του “Κρυφού Σχολειού” ο δημοσιογράφος κύριος Χριστόφορος  Χριστοφή, στα πλαίσια του μαθήματος “Ο Καραγκιόζης Φούρναρης” της Γλώσσας Γ´ Δημοτικού. Οι μαθητές της τάξης μας έγιναν “Μικροί Δημοσιογράφοι” και πήραν συνέντευξη από το δημοσιογράφο. Στη συνέχεια ,ο κύριος Χριστόφορος μίλησε στα παιδιά για το πώς είναι η ζωή ενός δημοσιογράφου και αντάλλαξαν ερωτήσεις σχετικές με το θέμα. Τέλος έγινε μια συζήτηση γύρω από τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της δημοσιογραφίας.

Εκδρομή στο Μοναστήρι της Παναγίας Αμασγού

Στις 9 Ιουνίου 2016, τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου επισκέφτηκαν το Μοναστήρι της Παναγίας Αμασγού. Η γερόντισσα Ηγουμένη καλωσόρισε τα παιδιά, τα ενημέρωσε για την ιστορία του Μοναστηριού και τα φίλεψε με διάφορα εδέσματα και χυμούς.

Τα παιδιά  αφού άκουσαν με προσοχή την Ηγουμένη, προσκύνησαν με ευλάβεια τις εικόνες και περιηγήθηκαν τους χώρους του Μοναστηριού.

Τα παιδιά των μεγαλύτερων τάξεων επισκέφτηκαν και το Μετόχιο της ΖωοδόχουΠηγής, όπου προσκύνησαν και πήραν αγίασμα.

Η εκδρομή περιελάμβανε γεύμα σε εστιατόριο της περιοχής και στη συνέχεια φιλοξενία στις εγκαταστάσεις του Ολοήμερου Περιφερειακού Δημοτικού Σχολείου Τριμίκλινης. Τα παιδιά του Κρυφού Σχολειού απόλαυσαν το όμορφο τοπίο και τη δροσιά της περιοχής, έπαιξαν διάφορα παιχνίδια στην αυλή και πέρασαν όμορφα.

P1090428P1090416