Εργασίες των Μαθητών

10ος Διεθνής Μαθητικός Διαγωνισμός “Κύπρος-Ελλάδα-Ομογένεια: Εκπαιδευτικές Γέφυρες” (2023-2024)

H Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών, το Υπουργείο Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), η Πρεσβεία της Κύπρου στην Ελλάδα – Μορφωτικό Γραφείο – Σπίτι της Κύπρου, και το Τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης και Ψηφιακών Μέσων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδος συνδιοργανώνουν τον μαθητικό Διαγωνισμό: “Κύπρος-Ελλάδα-Ομογένεια: Εκπαιδευτικές Γέφυρες”.

Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές όλων των τάξεων νηπιαγωγείων, δημοτικών σχολείων, Γυμνασίων και Λυκείων της Ελλάδας, της Κύπρου και της Ομογένειας, δημόσιων και ιδιωτικών. Υλοποιείται με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας και του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κύπρου.

Βασική επιδίωξη του προγράμματος είναι να αποτελέσει εκπαιδευτική «γέφυρα» ανάμεσα στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Ομογένεια και να ενδυναμώσει τη συνεργασία και την επικοινωνία ανάμεσα σε όλες τις μαθητικές κοινότητες του Ελληνισμού.

Πιο κάτω αναρτώνται οι πέντε συνολικά συμμετοχές των παιδιών του Νηπιαγωγείου και του Δημοτικού για τον παραπάνω διαγωνισμό.

 

1. Δημιουργία τραγουδιού μέσα στα πλαίσια των μαθημάτων των Αρχαίων Ελληνικών και της Μουσικής που διδάσκονται τα παιδιά της Προδημοτικής (σύνολο 47 παιδιά) του Νηπιαγωγείου στο «Κρυφό Σχολειό», στην Κατηγορία:Μουσική σύνθεση. Ακολουθούν οι στίχοι του τραγουδιού:

“Θαυμάσιος ὁ κόσμος”

Ἀπό μικρό παιδί μαθαίνω νά ἀγαπῶ

τήν γλῶσσα τῶν προγόνων καί χαίρομαι γιαυτό,

ἐξ ἁπαλῶν ὀνύχων μαθαίνω τά ἀρχαῖα,

τούς μύθους τοῦ Αἰσώπου τούς ἐχω γιά παρέα.

Ὅπως τόν Διογένη μέσα στό πιθάρι

ἄνθρωπο ζητῶ, κοιτῶ μέ τό φανάρι.

Ζῶον δίπουν ἄπτερον,  τό δίχως ἄλλο ξέρω

ὁ Πλάτωνας μᾶς εἶπε, ῾῾ἄνθρωπον τόν λέω῾῾.

Θαυμάσιος ὁ κόσμος γύρω μας παντοῦ

Κάλλιστον ὁ κόσμος, ποίημα γάρ Θεοῦ.

Μέ κόπους καί προσπάθεια τήν γνώση κατακτῶ,

ἀφοῦ μήτηρ ἁπάντων γαῖα κοινή τροφός.

Φωνή βοῶντος ἐν ἐρήμῳ ξέρω τί θά πεῖ

καί πώς τό λακωνίζειν ἐστι φιλοσοφεῖν.

Οὐκ ἐν τῷ πολλῷ τό εὖ, μέ μέτρον στήν ζωή σου

γιατί καί μετρον ἄριστον σέ κάθε τι θυμήσου.

Καί οὐκ ἐν τῷ πολλῷ τό εὖ, φρονίμοις τά ὀλίγα,

καί ὅποιος θέλει τά πολλά, χάννει καί τά λίγα.

Θαυμάσιος ὁ κόσμος γύρω μας παντοῦ

Κάλλιστον ὁ κόσμος, ποίημα γάρ Θεοῦ.

(Στίχοι: Παναγιώτα Σκόφιλτ, Μουσική: Στέφανος Πελεκανής, Μαέστρος: Σόλων Κλαδάς,  Τραγούδι: Προδημοτική του Νηπιαγωγείου «Το Κρυφό Σχολειό»)

 

 

2. Παιδιά από τη Γ΄ τάξη του Δημοτικού μας σχολείου, στην Κατηγορία:Εικαστικά έργα, έφτιαξαν τις πιο κάτω ζωγραφιές με τίτλο: “Πενήντα χρόνια από την τουρκική εισβολή”.

(α) Αθανασία-Ηλιάνα Γάτου

(β) Αγάθη Πίττα

 

 

3. Παιδιά από τη Δ΄1 τάξη του Δημοτικού μας Σχολείου, στην Κατηγορία: Εικαστικά έργα, έφτιαξαν την πιο κάτω ζωγραφιά με τίτλο “Για την Κύπρο μας”.

Αχιλλέας Λοϊζου, Δέσποινα Παπαμιχαήλ, Μιχαήλια Μιχαήλ

 

 

4. Τα παιδιά της Δ΄2 τάξης του Σχολείου μας στην Κατηγορία:Ταινία μικρού μήκους (ντοκιμαντέρ), παρουσίασαν μια συνταγή από τη Σμύρνη της Μικράς Ασίας, το γνωστό γλυκό Σάμαλι.

(Τα ονόματα των παιδιών: Χρήστος Φωτίου, Γιώργος Ομήρου, Δανιήλ Ζιπούνοβ, Ανδρέας Νικολάου, Μαρία Πιττάκα, Έλλη Παλαμά, Στυλιανή Στυλιανού, Εβελίνα Παπαδοπούλου, Μάγια-Δέσποινα Ανωγυριάτη, Ελένη Γεωργίου, Μιχαέλα Ιάσωνος, Σύλβια Μάρκου)

 

 

5. Τα παιδιά της ΣΤ’2 τάξης του Δημοτικού μας σχολείου, συνέγραψαν το πιο κάτω ποιήμα με τίτλο: “Η Κύπρος μας”, στην κατηγορία:Διήγημα/Ποιήμα.

“Η ΚΥΠΡΟΣ ΜΑΣ”

Πενήντα χρόνια επέρασαν
Που η Κύπρος εμοιράστην
Εκλέψα την, εσφάξαν την
Κανένας δεν ενοιάστην

Οι εχθροί εγονατίσαν την
Εκάμαν την κομμάθκια
Στον δρόμο μόνη εγύριζεν
Με δακρυσμένα μμάθκια

Μόρφου τζιαι Ριζοκάρπασο
Αμμόχωστο, Τζερύνεια
Ούλλα μας τα επήρασιν
Χαθήκασιν τζιαί τζιείνα

Τα σπίθκια ελαμπρατζιάζασιν
Τα πλάσματα εκρούζαν
Μιτσιοί μεγάλοι εκλαίασιν
Ούλλοι τους ελυπούνταν

Βιάσαν τες μανάδες μας
Σκοτώσαν τα παιθκιά μας
Εκλέψαν τα χαμόγελα
Μαυρίσαν την καρκιά μας

Αδέρφια, φίλοι, συγγενείς
Θαμμένοι μες το χώμα
Την Κύπρο εγυρίσαμε
Ψάχνουμεν τους ακόμα

Τόσα οι εχθροί της κάμασι
Μα όμως εν εμπορέσαν
Να κλέψουν την ανδρεία της
Τα κάστρα εν εππέσαν

Στέκει γενναία, δυνατή
Τζι᾽ η Παναγιά σιμά της
έσιει τη στην αγκάλη της
Ευφραίνει την καρκιά της

Την νύχτα πριν να τζιοιμηθεί
Φωνές την νανουρίζουν
Η Κύπρος εν Ελληνική
Τζιαί ούλλοι το γνωρίζουν

(Τα ονόματα των παιδιών για τη συγγραφή: Αλέξανδρος Λεμονιάτης, Αλέξανδρος-Όλεγκ Πιζέβσκυ, Άντης Ζακχαίος, Βίκτωρας Γεωργίου, Ιωάννης Φλουρέντζου, Μιχαήλ Τάνος, Παύλος Κωνσταντίνου, Στυλιανός Βασιλείου, Χρήστος Παπαδόπουλος, Άννα Μπέκ, Εμμέλεια Κωνσταντινίδη, Ιωάννα Κρατημένου, Ντάρια Λεμπεντίνσκα)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Από το παράθυρο αυτό θα παρουσιάζονται εργασίες παιδιών που ξεχωρίζουν για την ποιότητά τους, εργασίες στα διάφορα γνωστικά αντικείμενα, παρουσιάσεις που ετοιμάζουν τα παιδιά, κατασκευές , πίνακες ζωγραφικής κ.ά.

Κατασκευή στα πλαίσια του Προγράμματος  “LITTER LESS”  και ‘ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ», με μηνύματα για μείωση ή επαναχρησιμοποίηση των απορριμμάτων. Η κατασκευή έγινε στα πλαίσια του μαθήματος «Σχεδιασμός και Τεχνολογία» από ομάδα παιδιών της Στ΄ τάξης.