Ορθόδοξο Πνευματικό Κέντρο Λεμεσού

Ίδρυση

Εδώ και τριάντα πέντε χρόνια, εις το όνομα του Τριαδικού Θεού και  με την πνευματική καθοδήγηση του Αρχιμανδρίτη Επιφανίου, ιδρύθηκε το Ορθόδοξο Πνευματικό Κέντρο Λεμεσού (Ο.Π.Κ.Λ), με έδρα τη Λεμεσό και ενεγράφη ως σωματείο ,στις 22. 10. 1982. Λειτουργεί προοδευτικά και δραστήρια με πολλούς τομείς και ποικίλες εκδηλώσεις εσωτερικής ιεραποστολής, αλληλεγγύης και αλληλοβοήθειας. Επιδίωξη είναι να δημιουργηθούν οάσεις πνευματικής τροφοδοσίας και Ορθοδόξου φρονηματισμού όπως η καλλιέργεια κλίματος εμπιστοσύνης, διαπροσωπικής κοινωνίας και αλληλοπεριχώρησης, γεφυρώνοντας τα μεγάλα κενά αγάπησης και απόστασης, που αλλοτριώνουν τον άνθρωπο και τον κόσμο του από τις πνευματικές μας καταβολές, την Παράδοση, τις ρίζες μας, το Λόγο της ύπαρξης και το Ορθόδοξο Θεανδρικό ήθος του είναι μας.

Σκοποί

Βασικός σκοπός του Ο.Π.Κ.Λ . είναι να ετοιμαστούν υγιείς προϋποθέσεις συνεργασίας, βεβαίωσης και Ζωής. Να αγκαλιστούν ευεργετικά, σωστικά και ελπιδοφόρα όλες οι εκφάνσεις της ζωής, όλες οι ανατάσεις και ανησυχίες του σύγχρονου ανθρώπου, και να βοηθηθεί στο να εκφράσει, ενεργοποιήσει και δραστηριοποιήσει όλα τα υπολανθάνοντα χαρίσματά του για το κοινό καλό. Μεταξύ άλλων , στο καταστατικό περιλαμβάνονται και οι ακόλουθοι σκοποί:

  • Ο καταρτισμός των μελών στην κατά Χριστόν ζωή
  • Η διδασκαλία των Ορθοδόξων χριστιανικών αληθειών και η εδραίωσή των μεταξύ του λαού
  • Η αναγέννηση της κοινωνίας δια του ευαγγελίου του Χριστού
  • Η Πολιτιστική εξέλιξη και πρόοδος της Κοινότητας
  • Η ανάπτυξη των ηθών, εθίμων και παραδόσεων της Κοινότητας και η συλλογή, καταγραφή, αξιοποίηση, προβολή, παρουσίαση και έκδοση της όλης πνευματικής μας κληρονομιάς
  • Η προσφορά Ορθόδοξης και Παραδοσιακής Αγωγής σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, με έμφαση στην κατάργηση της παραπαιδείας των φροντιστηρίων και η ενσωμάτωση τούτων στο ημερήσιο σχολικό πρόγραμμα. Αποφεύγεται έτσι , η μεγάλη , απαράδεκτη και άδικη ταλαιπωρία Παιδιών και Γονιών και εξοικονομείται χρόνος για διαπροσωπικές σχέσεις , συγκρότησης, συνοχής και διαλόγου των μελών της οικογενειακής εστίας.

Κτιριακές Εγκαταστάσεις – Χώροι Υποδομής

  1. Παρεκκλήσι Βυζαντινό, του Αγίου Φανουρίου, όπου τελούνται όλες οι ενδιάτακτες ακολουθίες ολόκληρου του νυχθημέρου – Εσπερινός, Όρθρος, Θεία Λειτουργία, Παρακλήσεις, Απόδειπνα, Αγιασμός κατά την πρώτη εκάστου μηνός, κτλ-.
  2. Νηπιαγωγείο «ΤΟ ΚΡΥΦΟ ΣΧΟΛΕΙΟ» με τμήματα Προνηπίων, Νηπίων και Προδημοτικής, με αίθουσα ύπνου, παιχνιδιού, κουζίνας και τραπεζαρίας.
  3. Ολοήμερο Ιδιωτικό Δημοτικό Σχολείο, εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμούως σχολείο του αυτού τύπου
  4. Βιβλιοθήκη έρευνας και μελέτης
  5. Αίθουσα Τελετών, Διαλέξεων και Συνεδρίων
  6. Αίθουσα Δεξιώσεων για συνεστιάσεις και άλλες εκδηλώσεις
  7. Κατασκηνωτικός χώρος με όλη την απαραίτητη υποδομή για φιλοξενία πέραν των 100 παιδιών και νέων στον Ανθρακό
  8. Βιβλιοπωλείο «ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ» το οποίο διαθέτει χιλιάδες τόμους των πατερικών και άλλων εκδόσεων, εκκλησιαστικά είδη, εικόνες, χειροτεχνήματα και πολλά άλλα.
  9. Φιλανθρωπικό κατάστημα πώλησης μεταχειρισμένων ειδών ένδυσης, υπόδησης, κουζινικών, παιχνιδιών και άλλων ειδών.

Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2019: Φιλανθρωπικό τσάι

Σε συνέχεια των εκδηλώσεων για τα 40χρονα του Ορθόδοξου Πνευματικού Κέντρου Λεμεσού, οργανώθηκε το απόγευμα της Κυριακής 20 Ιανουαρίου 2019 φιλανθρωπικό τσάι,  στο Ξενοδοχείο Κούριον στη Λεμεσό, με ομιλητή τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Λεμεσού κ.κ. Αθανάσιο. Οι παρευρισκόμενοι που κατέκλυσαν την αίθουσα, είχαν την ευκαιρία να νιώσουν ιερή συγκίνηση ακούοντας τον πνευματικό και θεολογικό λόγο και τις πατρικές νουθεσίες του Μητροπολίτη μας. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης ξεκίνησε με καλωσόρισμα και ταπεινές ευχαριστίες από τον Ιδρυτή του Ορθόδοξου Πνευματικού Κέντρου Λεμεσού Αρχιμανδρίτη Επιφάνιο και συνεχίστηκε με τραγούδια από τη χορωδία και ορχήστρα του Σχολείου μας.